România nu vrea să vândă pământ străinilor nici după 2013

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 13:14
România nu vrea să vândă pământ străinilor nici după 2013

„Străinii, până pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpăra terenuri în România, iar intenţia noastră este, dacă putem, să ducem acest moratoriu şi după 2013”, a declarat Fuia într-o conferinţă de presă.

Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.

„Noi ne-am luat obligaţia ca la 1 ianuarie 2014 să deschidem piaţa. Dar intenţia mea este de a obţine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare”, a mai spus ministrul.


Tabara: Vom solicita UE sa nu fim obligati sa vindem teren agricol nerezidentilor

Fostul ministru, Valeriu Tabără, declara acum o lună de zile faptul că Romania va face un demers catre Uniunea Europeana prin care sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, pana in anul 2020.

„Romania nu este pregatita la aceasta data pentru a deschide fondul funciar si fondul agricol si in acest sens vom face un demers catre UE pentru a ne permite prelungirea termenului dupa 2016, astfel incat tara sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, asa cum au mai facut si alte state. Sigur ca ramane sa vedem pozitia UE si capacitatea noastra de negociere, dar aceasta este pozitia MADR si a Guvernului Romaniei”, a declarat Tabără.