România, o mare putere în Europa. Anunțul care dă speranță tuturor cetățenilor

România ar putea deveni o mare putere în Europa. Vicepreședintele OMV Petrom, Ionuţ Ciubotaru, a dezvăluit că țara noastră ar putea ajunge o ''Vale a Hidrogenului albastru'' în UE.

28 apr. 2022, 17:03
România, o mare putere în Europa. Anunțul care dă speranță tuturor cetățenilor

România poate deveni o ”Vale a Hidrogenului albastru” în Uniunea Europeană, întrucât deţine resurse de gaze, capacităţi de stocare a carbonului şi industrie variată care poate utiliza această resursă, a dezvăluit, marţi, Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte OMV Petrom.

“În momentul acesta suntem al doilea producător de gaze din UE după Ţările de Jos şi avem marea oportunitate de a deveni primul producător de gaz natural din Uniunea Europeană, dacă vom accesa resursele de gaze din Marea Neagră, cu toate avantajele pe care această investiţie le poate aduce în ceea ce priveşte locurile de muncă, veniturile la bugetul de stat şi independenţa României de importuri. Dacă nu vom accesa aceste resurse, Price Waterhouse Coopers a previzionat că 50% din necesarul de consum de gaz va veni din import în anul 2030″, a declarat Ciubotaru, în conferinţa “Proiectul Hidrogen – primii paşi în România”, organizată de Energynomics.ro.

“Evident, trebuie făcute teste şi trebuie ajustată legislaţia, dar există posibilitatea aceasta, trebuie să o luăm în calcul şi să avem în vedere că putem deveni unul dintre cei mai mari stocatori din UE de dioxid de carbon. România are o diversitate industrială foarte bună, ceea ce ne conduce la ideea că vom avea în viitor, probabil, consumatori locali de hidrogen. Toate aceste trei argumente le folosesc pentru a vă aduce în vedere un concept pe care încercăm să îl promovăm, acela că România poate deveni o ‘Vale a Hidrogenului albastru’ în UE”, a adăugat șeful OMV Petrom, Ionuț Ciubotaru.

De asemenea, la rândul său, Ioan Iordache, director executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului, a spus că hidrogenul poate fi stocat pe termen lung în minele de sare.

“Este vorba de stocarea hidrogenului în caverne de sare subterane. Vorbim de stocare pe termen lung, pe sezoane, în cantităţi mari. În România avem acest potenţial şi suntem printre primii care au studiat şi am pus pe hârtie acest lucru”, a arătat Iordache, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Citește și Pravda: „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”

Citește și Experţii spun că România nu va interveni în Moldova: „Pentru Putin ar fi un balsam pentru inimă”