România, pe locul 13 în clasamentul mondial la volumul de mesaje spam

România s-a clasat pe locul 13 la nivel mondial în clasamentul numărului de mesaje spam trimise prin intermediul computerelor şi serverelor, arată un raport publicat de către experţii Kaspersly Lab.

29 ian. 2014, 10:04
România, pe locul 13 în clasamentul mondial la volumul de mesaje spam

Pe de altă parte, proporţia de mesaje spam din fluxul de e-mail a fost de 69,6%, în 2013, cu 2,5 puncte procentuale mai mică faţă de anul anterior, scrie Agerpres. 

De asemenea, volumul mesajelor spam trimise prin intermediul computerelor şi serverelor din România a fost de 1,32%, ceea ce clasează România pe locul 13, la nivel mondial.

Potrivit sursei citate, procentul de e-mailuri cu ataşamente ce conţineau malware a fost de 3,2%, cu 0,2 puncte procentuale mai mic decât în 2012. În plus, 32,1% dintre atacurile de tip phishing au vizat reţelele sociale, iar principalele surse de spam au fost China (23%) şi Statele Unite ale Americii (18%).

Experţii în securitate IT recomandă utilizatorilor să îşi actualizeze periodic soluţiile antivirus, iar infractorii cibernetici au încercat să profite de acest lucru în 2013.

„În e-mailuri care par să fie trimise de către furnizori antivirus bine-cunoscuţi, precum Kaspersky Lab, McAfee, ESET, Symantec etc, aceştia le cereau utilizatorilor să îşi actualizeze sistemele cât mai curând, cu ajutorul fişierului ataşat. Însă, ataşamentul conţinea un troian din familia ZeuS/Zbot, creat pentru a fura date importante ale utilizatorului, în special informaţii financiare (…) Pentru al treilea an consecutiv, cele mai întâlnite fişiere malware răspândite prin intermediul e-mailurilor au fost programele create pentru a fura informaţii confidenţiale, de obicei date de conectare şi parole pentru sistemele de online banking”, se notează în concluziile Raportului.

La nivel mondial, Asia este responsabilă pentru 55,5% din cantitatea de spam în 2013 (o creştere de 5,3% faţă de 2012), urmată de America de Nord cu 19% (+3,2%).

Totodată, cota Europei de Est aproape s-a dublat faţă de anul precedent, plasând regiunea pe locul al treilea în clasament, cu 13,3%.

Europa de Vest rămâne pe locul al patrulea, în ciuda unei scăderi de 2,4% faţă de anul anterior, în timp ce America Latină ocupă locul al cincilea în clasament, scăzând la o treime faţă de procentul din 2012, conform Kaspersky Lab.