România, pe penultimul loc în ceea ce priveşte testarea cetăţenilor suspecţi de coronavirus

România testează cei mai puțini suspecți de coronavirus la mia de locuitori dintre țările Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, a atras atenția Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 10:38
România, pe penultimul loc în ceea ce priveşte testarea cetăţenilor suspecţi de coronavirus

România se află pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la mia de locuitori dintre țările Uniunii Europene, a declarat Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care derulează, în această perioadă, și o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus, împreună cu Ministerul Sănătății. 

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS 23 aprilie. România a depăşit pragul de 10.000 de infecţii cu coronavirus. 386 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore

Creșterea capacității de testare este esențială pentru o strategie de exit din izolare care să protejeze sănătatea publică și în același timp să permită reactivarea economiei, subliniază Vlad Mixich.

România testează astăzi de 6 ori mai puțin decât Estonia, de 4 ori mai puțin decât Slovenia și de 3 ori mai puțin decât Cehia. În comparație cu țările puternice din Uniunea Europeana, România testează astăzi de 5 ori mai puțin decât Germania, a declarat Mixich.
De la izbucnirea crizei de sănătate în România a trecut mai mult de o lună și jumătate, timp suficient pentru ca autoritățile să organizeze un program de creștere a capacității de testare. Vârfurile de testare din ultimele două luni arată că România și-a crescut capacitatea de testare zilnică/mia de locuitori de 1,8 ori. 

„E ok, dar nu e suficient. În vremea celei mai mari crize de sănătate publică a ultimelor decenii, ok NU e suficient”, este concluzia lui Vlad Mixich.