România preia Preşedinţia în exerciţiu a SEECP

Secretarul de stat în MAE Radu Podgorean a participat, la Ohrid, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele participante la SEECP, în care s-a consemnat preluarea de către România a Preşedinţiei în exerciţiu a Procesului.

RomaniaTV.net
31 mai 2013, 17:13
România preia Preşedinţia în exerciţiu a SEECP

Conform unui comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat Radu Podgorean a participat vineri la reuniunea formală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care s-a desfăşurat la Ohrid, Republica Macedonia, informează Mediafax.  Evenimentul a fost organizat de Republica Macedonia, în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a SEECP. Alături de delegaţiile statelor membre ale SEECP, la reuniune au participat şi o serie de invitaţi speciali printre care şi reprezentanţi ai Priştinei.

Discuţiile au vizat evaluări asupra situaţiei din regiune, stadiul procesului de extindere al UE, rolul SEECP în consolidarea cooperării regionale. În cadrul reuniunii ministeriale au fost adoptate două declaraţii.

În prima declaraţie, „Declaraţia ministerială SEECP de la Ohrid”, s-a reiterat importanţa vitală a SEECP ca unic for politic de cooperare regională în Europa de Sud-Est şi a Consiliului Cooperării Regionale ca structură operaţională a Procesului. Totodată, a fost subliniată importanţa menţinerii politicii „uşilor deschise” a NATO, precum şi necesitatea respectării tuturor criteriilor şi condiţiilor de către statele aflate în diverse stadii ale procesului de aderare la structurile europene.

În finalul declaraţiei se consemnează preluarea Preşedinţiei în exerciţiu a SEECP de către România, se arată în comunicatul MAE.

A doua declaraţie adoptată de şefii delegaţiilor statelor participante reiterează angajamentele acestora privind cooperarea la nivel regional în domeniul combaterii dezastrelor şi a schimbărilor climatice.

În ceea ce priveşte Preşedinţia în exerciţiu română a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, procesul continuă să îşi menţină relevanţa ca principal forum politic de dialog regional, deciziile din acest cadru contribuind în mod semnificativ la promovarea intereselor statelor sud-est europene.