România primeşte acord din partea Ucrainei să măsoare adâncimea canalului Bâstroe. Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!”

Ucraina şi-a dat acordul ca România să măsoare adâncimea canalului Bâstroe, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele şi echipamentele ucrainene.

21 mart. 2023, 13:20
România primeşte acord din partea Ucrainei să măsoare adâncimea canalului Bâstroe. Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!”

Încep oficial măsurătorile pe canalul Bâstroe. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a declarat, marţi, pentru News.ro, că s-a primit acceptul din partea Ucrainei şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, aproximativ 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare. Măsurătorile se vor face cu nave ucrainene, a mai spus oficialul din minister şi ar putea dura până la 10 zile.

”S-a primit acceptul şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a spus secretarul de stat.

El a precizat că ”s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”.

”Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Scrioşteanu a arătat că estimează că în aproximativ 7-10 zile ar trebuie să dureze măsurarea celor 65 de kilometri din Braţul Bâstroe.

 

Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!”

”Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!

Citește și: Scandalul Bâstroe | Nicolae Ciucă încă așteaptă acordul lui Volodimir Zelenski pentru măsurătorile din Deltă: „Urma să primim aprobare”

În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.

Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a scris ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.