Scandalul Bâstroe | Nicolae Ciucă încă așteaptă acordul lui Volodimir Zelenski pentru măsurătorile din Deltă: „Urma să primim aprobare”

Noutăți în scandalul „Bâstroe": premierul Nicolae Ciucă susține că încă așteaptă acordul lui Volodimir Zelenski pentru ca partea română să poată efectua măsurători în Dunăre.

15 mart. 2023, 23:55
Scandalul Bâstroe | Nicolae Ciucă încă așteaptă acordul lui Volodimir Zelenski pentru măsurătorile din Deltă: „Urma să primim aprobare”

Scandalul „Bâstroe” pare că se apropie de final. În ultimele zile s-a comunicat destul de puțin despre intervenția ucrainenilor din Dunăre, la nivel guvernamental, iar ultima declarație pe marginea acestui subiect aparține premierului Nicolae Ciucă.

Miercuri, în timpul unei conferințe de presă susținută la Călărași, Nicolae Ciucă a declarat că echipele românești sunt pregătite să înceapă măsurătorile pe Canalul Bâstroe și pe brațul Chilia, dar încă mai așteptă ca oficialii din Ucraina să le dea acceptul:

„A fost o întâlnire tripartită între reprezentanţii Comisie Europene, partea tehnică ucraineană şi partea tehnică a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoare.

Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în acord cu partea ucraineană şi reprezentanţii Comisiei Europene să primim aprobare pentru măsurători pe braţul Chilia, pe partea ucraineană şi pe canalul Bâstroe.

Acum azi, înainte să plec de la Guvern, nu aveam date privind aprobarea. Ca atare, când va veni aprobarea, echipele vor merge în teren, dacă nu se va clarifica situaţia cu partea ucraineană”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Ministrul Mediului, reacție în scandalul „Bâstroe”

 

În această săptămână a venit și de la Ministerul Mediului o reacție. Tanczos Barna, a ieșit luni, 13 martie, cu declarații pe marginea scandalului „Bâstroe”.

Oficialul de la Ministerul Mediului susținea că ucrainenii vor răspunde până pe 15 martie, adică până azi. De asemenea, el a mai precizat că debitele de pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, deci se află în parametri statistici din ultimele două decenii.

„Nu am primit încă acordul scris al părţii ucrainene, dar sunt convins că se vor ţine de promisiune şi până pe 15 martie, mai sunt două zile, până atunci ne vor trimite acordul scris, aşa cum au promit într-o bilaterală care a avut loc săptămâna trecută”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Prima News.