România primeşte finanțare europeană pentru colectarea de plasmă de la donatorii care au avut coronavirus. Anunţul făcut de autorităţi

Anunţ important pentru ţara nostră. Se pare că reprezentanţii Comisiei Europene au anunțat luni că au selectat 24 de proiecte privind colectarea plasmei de la donatorii care s-au recuperat după ce au avut coronavirus.

11 ian. 2021, 13:55
România primeşte finanțare europeană pentru colectarea de plasmă de la donatorii care au avut coronavirus. Anunţul făcut de autorităţi
donare plasmă

România primeşte finanțare europeană pentru colectarea de plasmă de la donatorii care au fost infectaţi de COVID. De asemenea, va fi finanţată şi realizarea de transfuzii pentru pacienții care trec prin boală, acestea urmând să se deruleze în 14 state membre, inclusiv în România, plus Marea Britanie, și care vor fi finanțate cu 36 milioane de euro.

România primeşte finanțare europeană pentru colectarea de plasmă de la donatorii care au avut coronavirus

Proiectele, care vor avea loc în Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Slovenia și Marea Britanie, sunt naționale sau regionale și vor implica, în majoritatea cazurilor, distribuirea fondurilor către centre locale de colectare a sângelui sau a plasmei, peste 150 în total, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Decizia vine în urma invitației pe care Comisia Europeană a transmis-o, în luna iulie 2020, către 200 de servicii de recoltare de sânge din întreaga UE să solicite finanțare pentru achiziționarea de echipamente de plasmafereză, respectiv echipamente pentru recoltarea de plasmă de la donatori, fondurile putând fi alocate atât serviciilor publice, cât și ONG-urilor autorizate care recoltează plasmă.

Cum funcţionează tratamentul. Transfuzia de plasmă este utilizată ca alternativă pe termen scurt la vaccinuri

Potrivit sursei citate, tratamentul constă în transferul de plasmă de convalescenți către pacienții bolnavi pentru a le stimula imunitatea și capacitatea de a se lupta cu boala.

Transfuzia de plasmă este utilizată, de asemenea, pentru purificarea anticorpilor în vederea producerii unui medicament specific împotriva COVID-19 (imunoglobină) ca alternativă pe termen scurt la vaccinuri.

Subvențiile vor sprijini achiziționarea de mașini de plasmafereză și echipamente asociate, inclusiv truse de colectare, echipamente de depozitare sau teste de laborator.

Citeşte şi: Donare plasmă. O profesoară a făcut un gest impresionant de ziua ei de naştere: a ales să contribuie la tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS CoV 2 donând plasmă