România primeşte un nou lot de vaccinuri antiCOVID, începând cu 29 decembrie. Încă 100.000 de doze vor ajunge în ţara noastră. Anunţul făcut de autorităţi

A doua tranşă de vaccin va fi întârziată şi nu vasosi pe 28 decembrie cum se spunea iniţial, ci va veni cu o zi mai târziu. Aceasta va conține peste 100.000 de doze. Este anunţul ministrul Apărării şi premier interimar, Nicolae Ciucă.

27 dec. 2020, 21:12
România primeşte un nou lot de vaccinuri antiCOVID, începând cu 29 decembrie. Încă 100.000 de doze vor ajunge în ţara noastră. Anunţul făcut de autorităţi

România primeşte un nou lot de vaccinuri antiCOVID. Totodată, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, spunea la finalul acestei săptămâni că se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi înainte de Anul Nou și va conține aproximativ 150.000 de doze.

România primeşte un nou lot de vaccinuri antiCOVID. Pe 29 decembrie ţara noastră primeşte încă un lot. Anunţul făcut de autorităţi

„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a declarat vineri dr. Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Autorităţile au trimis duminică seară o erată prin care anunţă că transportul va fi întârziat în opt ţări printre care şi România şi va fi distribuit zilele ce urmează astfel:

„Din informațiile pe care le deținem, în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. Astfel că, la acest moment știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează:- în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara;
– iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași.”, se arată într-un comunicat transmis de autorităţi.
Vă vom ține la curent cu eventualele actualizări sau modificări ale programului de furnizare ale vaccinurilor anti-COVID-19.

„Am fost înștiințat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care țin de fabrica din Belgia, o problemă care ține de organizare și de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie și, respectiv 30 decembrie. (…) În opt țări europene există această întârziere. O parte din parte din țări au primit astăzi (duminică – n.r.), o altă parte vor primi mâine și poimâine. De asemenea, în România (…) pe 29, în România vor ajunge tranșele pentru București, pentru Timișoara și Cluj, și pe 30 decembrie ajung tranșeele alocate pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”, a spus medicul coordonator.

 

Valeriu Gheorghiţă spune că intenţia mică de vaccinare în România „nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”.

„Deci, faptul că nu au răspuns în momentul de faţă cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz”, a subliniat Gheorghiţă.

Nicolae Ciucă a spus, de asemenea, într-o intervenţie la Televiziunea Română, că în a doua etapă mai vin 100.000 de doze de vaccin în data de 28 decembrie.

„Din informaţiile pe care le avem, pe 28 decembrie mai soseşte un lot de 100.000 de vaccinuri, după care, în
fiecare săptămână, vom avea câte un lot de 150.000 de vaccinuri care vor sosi în ţară şi aici avem nevoie de un
aparat foarte bine integrat la nivel naţional astfel încât să putem să avem informaţiile de la cea mai mică
localitate până la nivelul planificatorilor,”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Câţi români au fost vaccinaţi antiCOVID în prima zi de imunizare în ţara noastră. Anunţul făcut de autorităţi