România, printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume

Publicat: Duminică, 13 Mai 2012 18:06 // Actualizat: Luni, 14 Mai 2012 13:28 // Sursa: Mediafax

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 55 de ţări.

Foto: opiniatimisoarei.ro

În România, preţul unui galon (circa patru litri) de benzină premium este de 6,59 dolari, notează Bloomberg, în timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari. Astfel, este necesar un sfert din venitul mediu zilnic pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, potrivit analizei, care nu include ţările foarte sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub patru dolari pe zi.

În funcţie de preţul propriu-zis, România se află în partea a doua a clasamentului, pe locul 34.

Ţinând cont, însă, şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit "suferinţă la pompă" pe locul al şaptelea în rândul celor 55 de state.

Topul zece după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmată de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie şi Belgia.

Toate aceste state, unde populaţia are şi venituri ridicate, se situează, însă, în a doua jumătate sau pe la mijlocul clasamentului "suferinţei la pompă".

Astfel, Norvegia, unde benzina este cea mai scumpă, se află pe locul 48 după procentajul din venitul mediu zilnic necesar pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, cu numai 3,6% din totalul de 270 de dolari.

În funcţie de preţ, România se află între Singapore (6,7 dolari pe patru litri), locul 33, şi Chile, (6,54 dolari), locul 35. Singapore, unul dintre marile centre financiare ale Asiei, se situează în coada clasamentului "suferinţa la pompă", pe 45, cu un venit mediu zilnic de 145 dolari, în timp ce în Chile venitul mediu zilnic de 38 de dolari asigură o clasare pe locul 17 în această privinţă.

În Europa Centrală şi de Est, Slovacia (locul 16 în clasamentul general) are cea mai scumpă benzină, de 7,93 dolari pentru patru litri. După impactul puterii de cumpărare, ţara se situează pe 19. În funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria (17 după preţ şi 11 luând în calcul şi veniturile), Cehia (18-22), Slovenia (22-28), Austria (23-34), Letonia (25-9), Lituania (27-12), Estonia (28-20), Polonia (29-15), Bulgaria (31-5) şi România (34-7).

În Austria, preţul unui galon de benzină este de 7,45 dolari, situând ţara pe locul 23. Pentru achiziţia combustibilului, este necesar însă doar 5,2% din salariul mediu zilnic de 143 dolari.

Organizat în funcţie de "suferinţa la pompă", clasamentul Bloomberg este condus de India (locul 37 în topul general), urmată de Nigeria (50), Indonezia (45), China (42), Bulgaria (31), Thailanda (43), România (34), Africa de Sud (39), Letonia (25), iar pe zece Egipt (52).

În India, preţul a patru litri de benzină este de 6,06 dolari, situând ţara pe locul 37 în funcţie de cost. Luând în calcul ponderea în venitul mediu zilnic, India ocupă primul loc al clasamentului "suferinţa la pompă". Venitul mediu zilnic este de 4,5 dolari, iar costul a patru litri de benzină reprezintă 135% din acesta.

Pe ultima poziţie, atât după preţ, 0,09 dolari pe patru litri, se situează Venezuela în ambele clasamente Bloomberg. Benzina este cea mai ieftină din rândul statelor analizate, iar impactul asupra venitului mediu zilnic, situat la 28 de dolari, este de numai 0,3%.

Populaţia consideră benzina ieftină un drept, iar ultima dată când s-a încercat reducerea subvenţiilor la preţ, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.

Clasamentul "suferinţă la pompă" este alcătuit în funcţie de procentajul din venitul mediu zilnic necesar pentru achiziţia a circa patru litri de benzină premium. Bloomberg a folosit pentru calcule preţuri din perioada 2-11 aprilie. Pentru unele ţări nu au fost disponibile date, în timp ce clasamentul exclude ţările cu un venit pe cap de locuitor sub 4 dolari pe zi.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
benzina combustibil galon putere de cumpărare scumpire
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 mai 20:40
Răspunde | Votează email -1 email
Bogdan Ioan Bacau
IMPORTANT:-Noi,stim ca tva,este de 24%,teoretic asa este,in REALITATE ,tva-ul este de 48%.Argumente.-Odata il gasim in pretul de productie (prin materiile prime,apa,curent,gaze,,.)si a II a oara il gasim ADAUGAT la pretul de productie,si formeaza,pretul de vanzare-cumparare.IATA sursa preturilor mari,a lipsei de investitii,.. Acum,cand stim,care este cauza,este foarte simplu.Sa o eliminam.Pe langa tva dublu,mai avem un parazit,accizele din carburanti.SOLUTIE,-restituirea de 50% accize si 100% tva din pretul de productie ACTUAL,permite in foarte scurt timp,RELUAREA ACTIVITATII ECONOMICE,prin care preturile scad justificat si pot fi CONTROLATE.-Cateva exemple.-1)Daca,cineva,investeste intr-o.CASA,sera,ferma de productie,fabrica de paine,de prelucrare lapte,carne,trebue sa cumpere materialele necesare care CONTIN,accize si tva.Gestul Guvernului de restitui aceste taxe",inseamna,STIMULARE,INCURAJARE,incredere,respect reciproc.
13 mai 20:16
Răspunde | Votează email -1 email
Bogdan Ioan Bacau
FOARTE IMPORTANT:-Apa,poate inlocui partial,benzina si motorina,daca:-1)este in stare de gaz,si,-2)trebue sa se intalneasca cu amestecul carburant,benzina-aer,NUMAI,in galeria de admisie,SUB carburator.Sursa de energie,necesara slabirii fortelor de legatura dintre moleculele de apa,(de a o transforma in stare de gaz)o extragem,din energia termica a gazelor de esapament,prin intermediul unui "reactor",montat pe galeria de evacuare.Responsabil cu functionarea "reactorului"este,senzorul termic,montat in reactor.Cum,functioneaza.-Se porneste motorul se lasa sa functioneze,n,miute,(timp in care reactorul atinge temperatura optima).Apa,in stare de gaz,obtinuta in reactor este ASPIRATA,in galeria de admisie,SUB carburator,unde,elementele chimice,H si O,din apa,se asociaza cu cele din amestecul carburant benzina-aer,(care au aceeasi stare de gaze)-Din acest moment,motorul trece de la consumul benzina-aer,la un consum MIXT,apa in stare de gaz+amestec carburant,benzina-aer.Daca,se respecta aceste conditii,carburantii pot sa se scumpeasca cat vor.Stiu,ca nu ma credeti,nici nu va cer,totusi eu va rog sa NOTATI aceasta RETETA,si daca,vreti verificati-o.Nu aveti ce pierde,toate realizarile tehnice actuale,la inceput au fost idei,cine a vrut sa se convinga,le a verificat.Va doresc succes,treceti la treba,timpul poate lucra in sens pozitiv daca,verificam,si in sens negativ daca,vom astepta sa faca altii.Eu,nu am cum sa verific,practic,pentru ca sunt pensionar,si nu i-mi permit.Succes celor care vor incerca.(in comentariul despre scadea pretului la carburanti,am omis sa specific,ca min.de finante restitue RAFINARIEII 100% tva)
13 mai 19:47
Răspunde | Votează email 0 email
Bogdan Ioan Bacau
Pretul,carburantilor poate scadea legal si moral,cu,n,bani/litru,daca,Guvernul,prin Min.de Finante,retitue 100% tva din consumurile de apa,curent,gaze,materiale de intretiere si reparatii,..
13 mai 19:41
Răspunde | Votează email -1 email
soda caustica
trebuie sa manace si gurile lu'Nastase si Basescu,plus ca ethnobotanicele pt. rapandula EBA sunt scumpe.asa ca de unde sa fure si comunistii astia imputiti si nespalati care ne conduc din'90?
13 mai 19:39
Răspunde | Votează email -1 email
Badea Michael
cea mai mare prosteala pe fata avand in vedere ca in Romania avem petrol propriu :|...o tara de hoti...
13 mai 19:28
Răspunde | Votează email 1 email
PONTA
SPERAM CA NU VOM AJUNGE SA MUNCIM NUMAI PENTRU COMBUSTIBILI; PENTRU BANCOREX O SA MAI PLATEASCA SI NEPOTII NOSTRII? BAGATILE IMPOZIT PROGRESIV LA MAFIOTII DIN PETROL DE 99%, MACAR SA PLATIM PENTRU STAT NU PENTRU BUZUNARELE PARTICULARE. SPERAM SA NU NE FACETI SA-L VOTAM TOTI PE PP-DD.
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H