România, printre ţările din care Ikea a retras tartele cu urme de fecale

România se numără printre cel 23 de ţări din care compania Ikea a retras, marţi, tartele sale cu migdale, după ce autorităţile chineze au descoperit niveluri ridicate de bacterii coliforme în produsele vândute pe teritoriul lor.

06 mart. 2013, 09:23
România, printre ţările din care Ikea a retras tartele cu urme de fecale

Ikea insistă că nu există „niciun fel de risc pentru sănătate”, dar a retras, ca măsură de preacuţie, aceste produse din 23 de ţări, informează Mediafax.

Compania a declarat pentru AFP că a adoptat această decizie după ce vameşii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de prăjituri cunoscute sub numele de „chokladkrokant” („crochete de ciocolată”, o tartă cu migdale şi ciocolată, cremă de unt şi caramel) interceptate în portul Shanghai, în noiembrie.

Cele 23 de ţări sunt: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Suedia, Taiwan, Ungaria şi Emiratele Arabe Unite.

Aceste bacterii, în mod normal puţin periculoase pentru consumatori, reprezintă, în general, „un indiciu al unei contaminări fecale, chiar dacă nu întotdeauna”, a explicat pentru AFP Mats Lindblad, un microbiolog din cadrul Autorităţii suedeze pentru securitate alimentară.

Tartele retrase au fost fabricate de un furnizor suedez, Almondy. „Există indicii potrivit cărora nivelurile de bacterii descoperite sunt scăzute, dar va fi necesar, evident, să aflăm cifra exactă şi ceea ce s-a întâmplat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ikea, Ylva Magnusson.

La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare, în 25 de ţări, chiftele de carne, după ce s-a descoperit că acestea conţineau carne de cal. 

Alimentaţia a reprezentat în exerciţiul bugetar 2011-2012 (încheiat la sfârşitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vânzări în valoare de 1,3 miliarde de euro.