Săptămâna de lucru de doar patru zile, fără reducerea salariilor, îmbunătățește semnificativ sănătatea fizică și mentală a angajaților, precum și performanța acestora la muncă, arată un studiu realizat recent de americani.
În studiul realizat la Boston College a fost monitorizat, timp de șase luni, un eșantion de 2.896 de angajați din 141 de companii din întreaga lume.
În cadrul acestei cercetări, au fost evaluați indicatori printre care epuizarea profesională, calitatea somnului, starea de oboseală și eficiența la locul de muncă. Rezultatul? Ar fi mai bine pentru toată lumea să muncim patru zile pe săptămână!
Potrivit rezultatelor studiului, angajații ale căror programe au fost reduse cu cel puțin opt ore pe săptămână au avut cele mai mari beneficii, manifestate prin scăderea stresului și îmbunătățirea sănătății generale. Aceștia, în comparație cu angajații din 12 companii care au rămas la săptămâna de lucru de cinci zile, au raportat niveluri mai ridicate de bunăstare fizică și mentală.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Nature Human Behaviour, notează realitatea.md.
Studiul realizat de americani completează inițiativa globală ”4 Day Week Global” (Patru zile de muncă pe săptămână în toată lumea), care promovează un nou model de muncă, adaptat nevoilor angajaților post-pandemie, fără a fi afectate interesele companiilor. Această abordare a devenit tot mai relevantă după pandemia de Covid, care a accelerat tranziția către munca la distanță și a evidențiat niveluri ridicate de epuizare profesională în multe industrii.
O cercetare similară a fost făcută, acum trei ani, în Marea Britanie, unde peste 3.300 de angajați din 73 de companii au participat la un proiect-pilot de șase luni privind săptămâna de lucru de doar patru zile. Rezultatele au indicat nu doar menținerea productivității, ci și o creștere a acesteia în unele cazuri: 34 la sută dintre lideri de firme au declarat că productivitatea a crescut ușor, în timp ce 46 la sută au raportat niveluri constante.
Pentru o validare extinsă a modelului săptămânii de lucru de doar patru zile, cercetătorii recomandă studii aleatorii susținute de guverne, care să evalueze impactul reducerii timpului de lucru la scară largă, mai scrie sursa citată.