România, raiul „căpșunarilor” nepalezi. Drama familiilor destrămate, ai căror copii au învățat să plângă doar pe dinăuntru: „România e o țară foarte frumoasă, dar mi-e greu că mi-am lăsat copiii acasă”

Multe dintre familiile asiatice, în special din Nepal și Sri Lanka, trăiesc drame similare familiilor din România ai căror membri sunt plecați la muncă peste hotare. "Căpșunarii" asiatici și-au lăsat copiii acasă și au plecat la mii de kilometri depărtare pentru un trai mai bun. În România, câștigă de aproximativ patru ori mai mult decât ar fi câștigat în țările de origine.
Irina Dumitrescu
22 iun. 2023, 10:38
România, raiul

România, raiul „căpșunarilor” nepalezi. Zeci de mii de copii nepalezi au părinții mutați în România. Dorul copiilor de părinți și al părinților de copii este copleșitor, cu toate astea, sacrificiul este necesar pentru o viață mai bună.

Kanchi muncește cât e ziua de lungă în grădină, legumele fiind principala sursă de hrană a familiei. Femeia are o singură sursă de venit: pentru 35 de dolari pe lună, face curat la două familii bogate din Kathmandu. Banii sunt insuficienți pentru a-și întreține familia, drept urmare stâlpul casei, soțul lui Kanchi, a venit la muncă în România. S-a angajat tâmplar la o fabrică de mobilă din Codlea și tot ce câștigă, trimite acasă. Câștigă 550 de euro pe lună, de patru ori mai mult decât ar fi câștigat în Nepal, relatează observatornews.ro

România, raiul „căpșunarilor” nepalezi. Drama familiilor destrămate

Nisan are 31 de ani și, de trei ani de zile, muncește la sortat deșeuri în România. Părinții lui au rămas în Nepal și nu l-au văzut decât o dată de când a venit la muncă în România.

Sunt bucuros că are o slujbă în România. Aici nu este de lucru. Mai bine decât în Nepal, aici banii sunt puţini„, spune tatăl tânărului.

Anita muncește de cinci ani în România. Este maseuză, dar a fost și bonă. În Nepal, are două fetițe. Din banii câștigați în România, Anita și-a înscris fetițele la școli private unde învață limba engleză.

Citeste si Povestea impresionantă a lui Kusum, nepaleza care lucrează într-o băcănie din România: ”Este o mare șansă de a avea un viitor mai bun”

Am lucrat la România la masaj, am făcut și bonă și facem masaj, e foarte frumoasă și România. Pentru mine e foarte bine, e foarte greu să lasăm acasă copiii, să mergem în altă țară, e foarte greu. Pentru şcoală plătesc într-o singură tranşă. Plătim în jur de 1.500 de euro pentru fiecare fată. Iar atunci când au nevoie le mai trimit bani de buzunar, pentru haine sau când vor să viziteze ceva„, povestește Anita pentru sursa citată.

Recent, mama și fiicele s-au reunit în Nepal, într-o scurtă vacanţă. Se apropie plecarea mamei în România și asta le doare pe fiecare dintre ele, dar, în ultimii cinci ani, au învățat să plângă doar pe dinăuntru. De câteva luni, soțul Anitei a venit și el în România și s-a angajat  la un depozit de supermarket din Bolintin Deal. Majoritatea colegilor lui sunt nepalezi, ceea ce l-a ajutat să se adapteze mai ușor.

Mă simt ca şi cum aş fi în Nepal. Avem aici 70 de nepalezi, foarte mulţi, şi vreo 45 de români„, povestește bărbatul.

Anita intenționează să îşi ia rezidenţă permanentă ca să-și poată aduce fetele în România pe timpul verii, în vacanţă.

Citeste si Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka angajat la Taverna Racilor. De ce patronii preferă angajaţi străini: „Românii sunt foarte buni, dar foarte dificili. Nu mai am nici nervi, nici timp de fiţe şi figuri”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!