România rămâne fără gaz rusesc. Când se închide ultima conductă

Ucraina închide conducta pentru livrarea gazului rusesc în România, a avertizat ministrul Energiei de la Kiev. Termenul este finalul anului 2024, când expiră contractul Ucrainei cu gigantul Gazprom, de furnizare a gazului. 

22 iun. 2023, 18:08
România rămâne fără gaz rusesc. Când se închide ultima conductă
E.ON a anunţat că daca se interzice importul gazului rusesc facturile pentru europeni vor creşte de 20 de ori!

Șansele ca Moscova și Kiev să înnoiască angajamentul pentru tranzitul gazelor ruse sunt minime, a declarat German Galușcenko, într-un interviu oferit pentru Financial Times. Ruta ce trece prin Ucraina reprezintă aproape 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei.

„Pot să vă spun că ne pregătim sistemul pentru o reducere a livrărilor”, a mai comentat oficialul, potrivit Financial Times.

Decizia Moscovei de a reduce în 2022 livrările de gaze către Europa a accentuat criza energetică, ceea ce a alimentat inflația.

Mai multe rute au fost închise. Conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaze, dar la volume reduse.

Conducta care ar urma să fie închisă a reprezentat aproximativ jumătate din importurile Austriei în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a reprezentat 95%.

Fără conducta din Ucraina, singura conductă care mai livrează gaz rusesc în Europa este TurkStream, care a reprezentat sub 3% din importurile de gaze ale Europei în luna mai.

Volodimir Zelenski cere ca Rusia să fie total izolată

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, referindu-se la noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, că această ţară „trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de exort ale Rusiei sunt răul şi moartea”. „Pe statul nostru se concentrează speranţele mondiale. Şi poporul nostru va confirma aceste speranţe. Libertatea va învinge. Ucraina va învinge”, a afirmat el.

„Pe front. Bătălii dure. În sud – distrugem inamicul. În direcţia Doneţk – distrugem inamicul. În direcţia Kupiansk – indiferent ce plănuiesc teroriştii ruşi acolo, vom distruge inamicul. În sud, avansăm. Vă mulţumesc, războinicilor! În est, apărarea noastră se întăreşte”, a afirmat Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.