România rămâne fără români! În Anul 2021 au fost cele mai puține nașteri din ultima sută de ani la noi în țară! Motivele pentru care românii nu mai fac copii

Natalitatea e la pământ în România. Aproape 65 de mii de copii, adică aproape 20% mai puțini decât anul trecut, au fost aduși pe lume în primele cinci luni din acest an.

12 iul. 2022, 08:42
România rămâne fără români! În Anul 2021 au fost cele mai puține nașteri din ultima sută de ani la noi în țară! Motivele pentru care românii nu mai fac copii

Anunţul de la INS este îngrijorător, având în vedere că 2021 a fost și anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secol. Nesiguranța financiară ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care românii amână sau renunță să aibă copii. Dacă aceeași involuție din primele cinci luni se va păstra ca ritm pentru tot anul, vom avea sub 150 de mii de nașteri în acest an.

Și în județul Gorj, în Peștișani, numărul nașterilor e în scădere de la an la an. Doar 23 de copii s-au născut în 2020, iar anul trecut doar 19.

Întrebați de ce cred că nu mai fac oaȚmenii copii, localnicii au răspuns: „Datorită faptului că-s toate scumpe. Toate… De la energie, alimente, toate cele, medicamente, toate-s scumpe! Ăsta-i, cred, că motivul principal. Sunt mulți care spun că nu au cu ce să-i mai crească, să-i mai… Asta-i toată…”.

Pantelimon Tivig, fost profesor la liceul din comună, a explicat că la finalul anilor ’70 clasele erau pline de copii.

„Nu mai puțin de 30. Aveam, v-am spus, 6 clase de clasa a 9-a. Acum avem o clasă a 9-a. Tinerii, mare parte dintre tineri sunt la școli, continuă studiile. O altă parte din tineret sunt plecați peste hotare, în căutarea locurilor de muncă”, a spus fostul profesor.

O localnică a explicat că oamenii nu au ce să lucreze acolo. „Se căsătoresc târziu, n-au casă, n-au ce le trebuie. Normal că… Faci copii, cu ce? Cu ce-i întreții, unde stai?!”.

Anul trecut, în Gorj, s-au născut 2.471 de copii, cu peste 220 mai puțini decât în 2020.

„Dacă ne referim la anul 2020 față de anul 2010, per total județ se înregistrează o scădere a numărului de născuți vii cu 440, mai accentuat în mediul urban”, a spus Vasile Păunescu, director Direcția Statistică Gorj.

La nivel național, în primele 5 luni din acest an, au fost aduși pe lume 64.599 de copii, cu aproape 13.000 mai puțini decât în același interval de timp din 2021.

Citește și Topul celor mai bune ţări din Europa pentru a călători cu maşina vara asta. Pe ce loc se află România

Citește și Unde se află cea mai frumoasă plajă sălbatică din România şi cât costă o noapte de cazare. Locul pe care e musai să-l vizitezi vara asta