România refuză dozele de vaccin antiCOVID! Ţara noastră a cerut furnizorilor cu 4,5 milioane mai puţine seruri decât trebuiau să ajungă în iunie: Există riscul să expire!

România roagă furnizorii să trimită în această lună doar 2,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, cu 4,5 milioane de doze mai puține decât trebuia să primească, deoarece exista riscul ca dozele să expire, din cauza interesului scăzut pentru imunizare.

15 iun. 2021, 15:25
România refuză dozele de vaccin antiCOVID! Ţara noastră a cerut furnizorilor cu 4,5 milioane mai puţine seruri decât trebuiau să ajungă în iunie: Există riscul să expire!

România refuză dozele de vaccin antiCOVID!  Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat Andrei Baciu. Chiar dacă ar fi trebuit să primească 4 milioane de doze de la Pfizer în luna iunie, România a cerut să îi fie livrate doar 1 milion. De asemenea, de la Moderna vor sosi 128 de mii de doze în loc de 835 de mii, iar de la AstraZeneca vor veni 167 de mii de doze.

România refuză dozele de vaccin antiCOVID! Ţara noastră a cerut furnizorilor cu 4,5 milioane mai puţine seruri decât trebuiau să ajungă: Există riscul să expire!

De la Johnson&Johnson nu s-a cerut reducerea numărului de doze livrate, întrucât acest vaccin poate fi păstrat pentru 2 ani.

În total, România trebuia să primească în luna iunie 7.103.000 de doze și va primi doar 2.635.000. În același timp, autoritățile de la Bruxelles și București pregătesc legislația pentru a putea vinde din dozele de vaccin, a amintit Andrei Baciu.

Alte 964.080 de doze de vaccin produs de compania Pfizer / BioNTech ajung luni și marți în România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Acestea vor fi livrate în două tranșe, astfel că o parte vor ajunge luni pe aeroportul din Otopeni, iar marți pe aeroportul din Cluj-Napoca.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară. Dozele fiind distribuite către Centrul Național de Stocare București – 624.780 de doze; Centrul Regional de Depozitare Brașov – 99.450 de doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj – 87.750 de doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova – 35.100 de doze; Centrul Regional de Depozitare Constanța – 58.500 de doze; Centrul Regional de Depozitare Iași – 58.500 de doze.

Până la acest moment, România a recepționat 9.968.849 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 6.774.826 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

În centrele de vaccinare dozele se distribuie conform solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul: 11 centre de vaccinare din România se închid temporar din cauza intenţiei scăzute a românilor de a se imuniza!