România riscă retrogradarea ţării în „junk”. Agenţiile de evaluare financiară sunt îngrijorate

România este blocată într-o situaţie dificilă cu privire la cheltuieli în condiţiile în care populiştii forţează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" . 

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 10:42
România riscă retrogradarea ţării în „junk”. Agenţiile de evaluare financiară sunt îngrijorate

Statul din Estul Europei s-a alăturat ţărilor din restul continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar forţele din opoziţie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar în Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor şi a alocaţiile copiilor, scrie Bloomberg. 

Trei agenţii majore de evaluare financiară acordă României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria „junk”, cu perspective negative. Vineri urmează să aibă loc o revizuirea din partea S&P Global Ratings.

„Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, şi riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potenţialilor votanţi?”, întreabă Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „România va depune o garanţie de 393 de milioane de euro pentru Programul SURE şi va putea accesa 5 miliarde” VIDEO

Agenţiile de evaluare financiară şi-au exprimat îngrijorările faţă de promisiunea fostului Guvern al PSD, care deja făcuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eşecul implementării acestei măsuri ar putea afecta speranţele lui Orban de a câştiga o majoritate parlamentară. În perspectivă, ar putea însemna sfârşitul perioadei în care România beneficiază de un rating din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), comentează Bloomberg.

În faţa acestei ameninţări iminente, Ministerul de Finanţe a accelerat planurile de împrumuturi. Deja investitorii estimează o retrogradare: costurile de finanţare ale României sunt mai ridicate decât cele ale ţărilor cu acelaşi rating suveran sau cu un calificativ mai redus.

„Ceea ce fac social-democraţii în Parlament este terorism economic”, a scris săptămâna aceasta ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Victor Ponta: „Pregătiţi-vă de 2021! Guvernul nu va creşte pensiile, a promis unei agenţii de rating, apoi va lua măsuri drastice”

O soluţie pusă în discuţie de Orban este majorarea pensiilor cu un procent care este mai acceptabil în actualele circumstanţe, iar o majorare de 40% să fie realizată în timp. Problema este vor reacţiona votanţii – care cer servicii şi o infrastructură mai bună în unul din cele mai sărace state membre ale UE – la o astfel de întârziere.

„Sigur că, social, avem o necesitate enormă de a creşte cheltuielile, atât salariale cât şi de pensii cât şi alocaţiile de copii. E o necesitate socială uriaşă. Cum acomodăm această necesitate socială cu realităţile economice, asta este o altă întrebare şi va trebui să găsim un alt răspuns”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.