România riscă să piardă bani din PNRR. Corina Creţu cere Guvernului schimbări urgente: „Este foarte trist că nu foloseşte aceste oportunităţi”

Corina Creţu, fost comisar european pentru Politică Regională, a avertizat că România e în pericol de a irosi o şansă istorică pentru a atrage cei aproape 30 de miliarde euro din cauza unei probleme de sistem pe care Guvernul trebuie să o rezolve urgent.

03 iul. 2022, 00:02
România riscă să piardă bani din PNRR. Corina Creţu cere Guvernului schimbări urgente: „Este foarte trist că nu foloseşte aceste oportunităţi”
Corina Creţu acuză guvernul că nu face nimic pentru banii europeni: Negocierile cu România au stagnat

Europarlamentarul S&D Corina Crețu a apreciat că România are o şansă istorică de a folosi bani europeni, însă depinde de cât va fi capabilă să facă acest lucru.

Fostul comisar european a amintit că în precedentul exerciţiu bugetar multianual (2014-2020), România a reuşit să obţină doar 60% din fondurile comunitare. Acest lucru este o problemă de sistem pe care Guvernul trebuie să o rezolve cât mai repede, ca să aibă acces la toţi banii din programul de rezilienţă, susţine Corina Creţu.

„România este una dintre țările care se confruntă cu o lipsă acută, majoră de proiecte mature, foarte multe dintre proiectele care erau avansate au fost transferate pe PNRR, pentru că acolo este perioada de timp cea mai scurtă.

Prima cerere de plată este condiționată de foarte multe jaloane, dar ultima dată când poate fi plătită este 30 decembrie 2026, deci tocmai de aceea, România a pus tot ce avea mai avansat pe PNRR, nemaiavând din păcate proiecte pentru 2014-2020 și, mai ales, pentru 2021-2027.

Bugetul Uniunii Europene este pe șapte ani și ar fi putut fi folosit deja de la 1 iulie 2021. Deja, foarte multe state încheie 2014-2020, Spania și Franța au și luat deja miliarde din PNRR și au început deja și 2021-2027.

Este foarte trist că România nu folosește aceste oportunități”, a spus europarlamentarul S&D Corina Crețu, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3.

În schimb, Guvernul şi-a îndeplinit responsabilităţile pentru toate cele 27 de jaloane pe care le-a avut de îndeplinit în trimestrul al doilea din 2022 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum a anunţat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citeşte şi: Guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru jumătatea lui 2022. Marcel Boloş: „Situația economică a României este în afara oricărui pericol”

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde de euro – granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro.

Vezi aici proiectele din PNRR-ul României.

Citeşte şi: Premierul Ciucă cere accelerarea proiectelor pentru banii din PNRR: Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare


loading...