România se află oficial în scenariul 4, cu 2.109 cazuri de COVID-19. Ce presupune acest scenariu şi care sunt noile restricţii

Raed Arafat a anunţat luni seara că numărul oficial al infecţiilor cu coronavirus în România a ajuns la 2.109, dintre care 593 de cazuri sunt numai în judeţul Suceava. În noul context al datelor din spitale, România a intrat într-un nou scenariu de prevenire a răspândirii coronavirusului.

30 mart. 2020, 20:16
România se află oficial în scenariul 4, cu 2.109 cazuri de COVID-19. Ce presupune acest scenariu şi care sunt noile restricţii

Cum mai bine de un sfert din numărul total al infecţiilor cu coronavirus se află în municipiul Suceava, autorităţile au luat luni seară decizia ca acest oraş şi opt comune limitrofe să intre în carantină totală. Dincolo de acest aspect, scenariul 4 înseamnă că autorităţile pot lua măsuri mult mai restrictive decât cele de până acum, la nivelul întregii ţări.

Citeşte şi Ordonanţa militară nr 6: Carantină TOTALĂ în Suceava si OPT comune din judeţ

Astfel, în scenariul 4 nu sunt excluse noi impuneri în privinţa deplasării populaţiei. Italienii, de exemplu, au limitat distanţa de casă la care oamenii se pot deplasa pentru cumpărături sau plimbări cu căţelul: mai întâi la 100 de metri, apoi chiar 50 de metri.

De asemenea, în noul scenariu spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Astfel, scenariul 4 implică tratarea unor cazuri ușoare de coronavirus la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă.

Totodată se va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome. Se ia în calcul și momentul în care personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze bolnavii, declara ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.