România se descentralizează. Ce atribuţii noi vor avea primăriile şi consiliile judeţene

Consiliile județene și primăriile vor avea atribuții noi, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea și obţinut de Gândul.

30 sept. 2013, 09:46
România se descentralizează. Ce atribuţii noi vor avea primăriile şi consiliile judeţene

Consiliile județene și primăriile vor avea atribuții noi, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea și obținut de Gândul.

Potrivit „Gândul„, de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale”.

Astfel, proiectul urmează să fie adoptat prin OUG și modifică modifică nu mai puţin de 21 de acte normative. În plus, vor fi cedate mai multe atribuții de la ministere și alte instituții centrale către consilii județene și primării.

Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

În OUG se arată intenția Guvernului ca descentralizarea să fie realizată imediat,  începând cu 1 ianuarie 2014.

Ce schimbări aduce proiectul de descentralizare:

1. În subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. În subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tot în subordinea CGMB trece şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

4. Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Judeţene în raza cărora se află.

5. Plajele cu destinaţie turistică vor fi administrate de consiliile locale.

NOILE COMPETENŢE ALE ŞEFILOR LOCALI

De asemenea, o serie de noi instituţii vor trece din administrarea ministerelor și a altor instituții centrale în subordinea autorităților locale.

Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale intră:
– serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice
serviciile de sănătate publică la nivel judeţean
– administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecţia mediului, pescuit şi acvacultură
– dezvoltare rurală;
– ocuparea forţei de muncă la nivel local
– administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;
– dezvoltare şi promovare turistică;
– organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului
– administrarea porturilor de fluviale interes judeţean
– implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului