România se pregăteşte de Război. Zeci de rezervişti sunt mobilizaţi de Armată. Ce spune MApN

Zeci de rezervişti au primit documente care-i obligă să participe la un eventual conflict armat, în situația escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. MApN spune că este o procedură curentă.

31 ian. 2022, 09:53
România se pregăteşte de Război. Zeci de rezervişti sunt mobilizaţi de Armată. Ce spune MApN
România se pregăteşte de Război. Zeci de rezervişti sunt mobilizaţi de Armată

România se pregăteşte de Război. Un profesor de fizică din Brăila spune că a primit un ordin care îl obligă să participe la un eventual conflict armat. Acesta spune că în aceeaşi situaţie sunt alte câteva zeci de persoane.

România se pregăteşte de Război

Citeşte şi MApN continuă campania de recrutare a rezerviştilor voluntari. Candidaţii din mai multe judeţe au luat cu asalt intrarea în cazarmă

Cel puțin 30 de rezerviști din Brăila au primit documente care-i obligă să participe la un eventual conflict armat, în situația escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Reprezentanții MApN spun că acesta este o procedură curentă, precizând că toate centrele militare din țară sunt obligate să facă astfel de acțiuni.

„Documentul se numește ordin de chemare pentru că așa este denumit de lege. Armata nu mobilizează rezerva. Este prevăzut de Constituția României. Dacă, Doamne ferește, avem nevoie, se face cu decret prezidențial. Situația la care face referire dl profesor este alta, la centrul din Brăila a făcut o verificare a rezerviștilor. Toate centrele militare din țară sunt obligate să facă astfel de acțiuni. Nu este ieșit din comun. Foarte mulți rezerviști nu sunt chemați niciodată. Chemarea se face atunci când există o migrare, o schimbare”, a explicat Constantin Spânu  – purtătorul de cuvânt M.Ap.N, potrivit Realitatea Plus. 

Cum arată ordinul de mobilizare trimis de Ministerul Apărării rezerviştilor din Armata Română

Obligaţiile persoanelor care primesc ordinul de chemare sunt înscrise pe versoul documentului:

1. Vă veţi prezenta la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii:

– la instituirea stării de asediu;

– la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război;

– la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.

2. Veţi prezenta ordinul de chemare operatorilor economici cu care executaţi transportul, pentru a fi înscrise datele menţionate în cupoanele de deplasare la mobilizare sau război.

3. La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:

– ordinul de chemare (pliat şi lipit pe ultima copertă a livretului militar), livretul militar, cartea de identitate, permisul de conducere auto, actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc);

– obiecte de igienă personală;

– hrană rece pentru una zi.

4. Ordinul de chemare şi livretul militar vor fi păstrate în deplină siguranţă pentru a nu fi supuse pierderii, deteriorării, distrugerii sau furtului, iar la plecarea din localitate se vor găsi asupra dumneavoastră,

5. Pierderea ori deteriorarea ordinului de chemare va fi anunţată, în termen de 48 ore, centrului militar.

Citeşte şi Vasile Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina. Activarea rezerviştilor se face în fiecare an, prin rotaţie, este o formă de verificare pe care o facem