România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă

Canicula a cuprins din nou România. Meteorologii au anunţat temperaturi maxime de până la 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pentru a vă proteja de caniculă este important să urmaţi câţiva paşi simpli. RomaniaTV.net vă vine în ajutor cu câteva sfaturi în ceea ce priveşte hidratarea şi alimentaţia pe timp de caniculă.

12 aug. 2014, 07:56
România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o alertă meteo de caniculă pentru următoarele trei zile. Astfel, în zilele de marţi, miercuri şi joi valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă. Se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric. În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie. Astfel, cele mai bogate alimente în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai „burduşiţi” cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%.

Şi medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă. Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă). Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Simptome şi măsuri de prim ajutor în caz de INSOLAŢIE

Şi peştele conţine o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50% şi 70%. Totul depinde de modul de preparare. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conţinând 75% apă.

Totodată, mâncărurile bogate în cereale sunt recomandate vara, deoarece constituie un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea, pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, la fel ca şi berea, însă consumată cu moderaţie şi la o temperatură adecvată.

Şi mâncărurile picante sunt bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt metoda prin care acesta îşi menţine un nivel optim din punct de vedere al căldurii.

De reţinut este că pe timpul caniculei nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.

Deşi tentaţia este mare, şi produsele alimentare reci, precum îngheţata sau băuturile cu gheaţă, trebuie evitate, deoarece în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.

Citeşte şi Avertisment de la meteorologi: Miercuri va fi CEA MAI CĂLDUROASĂ ZI din această vară