România și alte patru state din regiune au cerut Comisiei Europene interzicerea importurilor de cereale din Ucraina până la finalul lui 2023

Anunț nefericit pentru Volodimir Zelenski. România se alătură celor patru țări care cer Comisiei Europene să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina. 

11 mai 2023, 21:09
România și alte patru state din regiune au cerut Comisiei Europene interzicerea importurilor de cereale din Ucraina până la finalul lui 2023

Statele din UE încep să se mobilizeze. România, alături Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia au trimis o nouă scrisoare Ursulei von der Leyen, prin care cer Comisiei Europene să prelungească reglementările prin care se interzic exporturile de cereale din Ucraina. Mărfurile companiilor americane și ucrainene de pe teritoriul lui Volodimir Zelenski au invadat piețele statelor din regiune și au dus fermierii la disperare.

La începutul acestei luni, după o sesizare din partea celor cinci ţări, UE a stabilit restricţii până la data de 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a atenua oferta excedentară de astfel de produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Potrivit unei noi scrisori semnate de miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, interdicţia nu se aplică mărfurilor importate în baza unor contracte încheiate înainte de 2 mai. Astfel, există riscul ca unele contracte nedatate să poată continua. Totodată, există riscul unor abuzuri, în condiţiile în care autorităţile vamale nu vor avea instrumente pentru a verifica şi pune sub semnul întrebării astfel de documente, au transmis miniştrii, potrivit agenţiei PAP, citate de Reuters și News.ro.

Miniştrii au solicitat, de asemenea, ca restricţiile la import să fie prelungite până la finalul anului 2023.

 

Importurile de cereale de pe teritoriul lui Volodimir Zelenski au scandalizat societatea românească

 

Restricţiile din acest an au venit după ce anul trecut UE a dat drumul toate importurile din Ucraina. Cele cinci ţări au devenit nu doar rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care, din cauza războiului, nu mai au putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră ale ţării. Astfel, fermierii au organizat proteste masive, au blocat vămile, iar în societate s-a declanșat o adevărată emulație. Pe acest fond, executivul de la Palatul Victoria a trebuit să ia atitudine.

Cea mai recentă inițiativă a statelor membre UE a venit la doar câteva zile după ce Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să elimine restricțiile pentru importuri. Politicianul de la Kiev nu se poate împăca cu faptul statele din regiune au pus presiune asupra Bruxellesului, pentru a-și prioritiza interesele naționale, în contextul inflației explozive.

Între timp, jucători importanți din UE, precum Italia și Germania, au anunțat că nu vor impune sancțiuni economice Chinei, partener de afaceri al Rusiei.