Zelenski, revoltat. Îi cere Ursulei von der Leyen să permită exporturile de cereale în România. Vestea care a revoltat fermierii din țara noastră

Volodimir Zelenski nu acceptă ca România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia să nu cumpere din Ucraina cereale. Șeful regimului de la Kiev a sunat-o imediat pe Ursula von der Leyen, pentru a i se plânge.

09 mai 2023, 17:48
Zelenski, revoltat. Îi cere Ursulei von der Leyen să permită exporturile de cereale în România. Vestea care a revoltat fermierii din țara noastră

Volodimir Zelenski se revoltă. Președintele Ucrainei i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricțiile impuse în statele UE, inclusiv România, pentru importurile de cereale. Politicianul de la Kiev nu se poate împăca cu faptul statele din regiune au pus presiune asupra Bruxellesului, pentru a-și prioritiza interesele naționale, în contextul inflației explozive.

Ursula von der Leyen se află în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit din nou cu Volodimir Zelenski. Președintele aflat în conflict cu Volodimir Putin i-a transmis șefei de la CE că se așteaptă ca UE să elimine restricțiile comerciale pe care le-a etichetat drept „dure”, scrie presa internațională.

 

Decizia care l-a revoltat teribil pe Volodimir Zelenski. Oficialul de la Kiev vrea ca România să-i cumpere cerealele

 

La finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a acceptat ca țările vecine Ucrainei – Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria doar să permită tranzitul cerealelor ucrainene, nu și importul. Totul, după ce produsele ucrainene de o calitate controversată au invadat piețele statelor menționate. Astfel, producătorii locali au fost puternic afectați. Produsele care au primit embargo sunt grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui, iar lista ar putea fi extinsă, spre nemulțumirea lui Volodimir Zelenski.

Când a primit vestea, Zelenski a ieșit cu atacuri succesive:

„Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii şi am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE”.

Marți, 9 mai, Zelenski a anunțat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre integrarea europeană, despre problemele de apărare şi despre noi sancţiuni împotriva Rusiei. Oficialul de la Kiev a transmis că așteaptă o „apreciere pozitivă” a aderării Ucrainei la UE la summitul din iunie. În plus, el a mulţumit ţărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie.

Din cauza importurilor de cereale din Ucraina, fermierii români au ajuns la disperare și au organizat proteste masive, prin blocarea vămilor. Agricultorii se pot bucura doar până la 1 iunie, potrivit ministrului Petre Daea. Astfel, din iulie, dacă nu va fi prelungit embargoul, vor fi organizate noi proteste masive.