România şi Republica Moldova, restante la transparenţa decizională şi liberul acces la informaţii publice

Cele mai multe instituții publice din România și Republica Moldova au mari dificultăți în respectarea legilor privind transparența decizională și liberul acces la informații de interes public, deși existența acestor acte normative datează în ambele state de peste 15 ani, relevă un studiu efectuat în cadrul proiectului "Podul buna guvernare".
Iulian Tudor
04 feb. 2016, 12:31
România şi Republica Moldova, restante la transparenţa decizională şi liberul acces la informaţii publice

Conform sursei citate, în ambele țări lipsesc mecanisme eficiente care să integreze transparența în funcționarea de zi cu zi a instituțiilor, scrie Agerpres.

Citeşte şi: CAZUL BEKE. Kelemen Hunor cere transparenţă DIICOT: „Altfel lucrurile vor scăpa de sub control”

„În Moldova există o inițiativă civică pentru integritate în serviciul public, o uniune de organizații care dorește să promoveze integritatea persoanelor care dețin funcții publice. (…) Raportul privind implementarea legilor referitoare la transparență și informațiile publice arată că ele sunt aplicate foarte prost în Republica Moldova și că există carențe foarte mari atât în România, cât și la noi. (…) În Moldova s-a constatat că există instituții publice care nu știu de prevederile legilor, rapoartele de activitate ale autorităților nu sunt publicate pe site-ul lor sau dacă figurează sunt greu accesibile„, a declarat, joi, Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova.

El a susținut că Ministerul Integrării Europene și Ministerul Afacerilor Externe nu au publicat până în perioada studiului, 2013 — 2014, niciun raport de activitate în 15 ani, celelalte autorități centrale stând relativ mai bine. Potrivit lui Macovei, și primăriile și consiliile regionale stau „foarte prost” la acest capitol.

„Media pe ministere în Republica Moldova este de 50 — 60% care au publicat rapoarte, iar în consiliile regionale și primărie este dezastru. În jur de 53 de autorități publice din 83 pe care le-am monitorizat nu respectă legea. Legea accesului la informații publice obligă autoritățile să publice anual rapoarte de activitate în care să ofere numărul de petiții la care s-a răspuns, informațiile publice, un nomenclator al deciziilor care au fost luate, astfel încât acest raport să servească celor interesați și să faciliteze munca acestora. Situația este gravă în Moldova la nivel local și parțial regional. La nivel central, ministerele stau mai bine„, a explicat Petru Macovei.

Cât privește România, dintre cele 106 autorități publice monitorizate s-a constatat că în anul 2013 numai 53 de instituții au publicat rapoartele de activitate pe site-ul propriu și 53 de autorități nu au rapoarte anuale postate.

„Am vrut să încurajăm buna guvernare în trei domenii prioritare — accesul la informația de interes public, transparența administrativă și antidiscriminare. Am pornit de la faptul că România se află pe ultimele locuri în privința corupției (…) și că ocupă penultimul loc în indexul integrității publice, ceea ce nu este bine. Am realizat două studii comparative și se vor finaliza cu propuneri publice. Scopul a fost cât de mult se respectă legile în cele două țări”, a afirmat Simona Popescu, reprezentant al proiectului.

Potrivit datelor raportului, din totalul autorităților publice circa 50% au în vedere postarea pe site-ul propriu a rapoartelor anuale de evaluare a legii 52/ 2003, iar la nivelul ministerelor se constată o tendință de creștere a postărilor în 2014 față de 2013.

În privința Consiliilor județene se observă o tendință de neglijare a postărilor, iar la nivelul primăriilor municipiilor de județ se constată o creștere a publicării rapoartelor pe site-urile proprii.

„La nivel național se observă că, din totalul actelor normative adoptate în 2013 — 15.107, doar 2.985 au fost supuse consultărilor publice, adică aproape 20%. Primăriile au un procent cumulat mai ridicat, de 30%, urmate de ministere cu 24,1%”, a completat Simona Popescu.

Principalele motive ale neaplicării corespunzătoare a acestor legi ar fi lipsa resurselor financiare pentru crearea unui site și lipsa cadrelor specializate în Republica Moldova, iar în România faptul că autoritățile nu au o atitudine orientată spre cetățean cu privire la informarea din oficiu, iar accesarea pe site-uri este greoaie.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
O fabrică din România va fi salvată de japonezi. Județul unde este așteptată investiția de 35 de milioane de euro
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
Playtech.ro
Revin ninsorile în România! ANM a emis cod galben de vreme severă cu furtuni, grindină și rafale de 70 km/h. Județele vizate
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Casa de Pensii, anunț foarte important! Breaking news!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Spectacol pe cerul României. Fenomenul rar a stârnit reacția ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Bloomberg: Leul românesc trece printr-o scădere semnificativă, comparabilă cu cea din anul 2009
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
George Simion afirmă că îşi va da demisia de la Cotroceni dacă referendumul având ca temă „Turul doi înapoi” va trece
MediaFlux
Simion își dă demisia dacă ajunge președinte! Anunțul momentului înainte de alegeri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală