România şi teoria conspiraţiei. Doi din trei români consideră că pandemia de coronavirus are legătură cu puterea ocultă mondială

Publicat: Joi, 14 Mai 2020 16:09 // Actualizat: Joi, 14 Mai 2020 16:09 // Sursa: romaniatv.net

Cei mai mulți români par a susține teoriile conspirației care au circulat în legătură cu pandemia de coronavirus. Aproximativ jumătate dintre respondenții unui sondaj desfășurat online pe platforma media EM360 consideră că scenariile conform cărora criza este creată  artificial de către puterea mondială sunt parțial adevărate. În același timp, 17% apreciază că aceste scenarii au o bază reală și sunt plauzibile, conform rezultatelor sondajului. 

 

La polul opus, trei din zece respondenți au declarat că teoriile conspiraționiste, conform cărora această criză a fost creată de către oculta mondială în vederea obținerii de profit și a controlului demografic, nu au bază reală și sunt fake news. Doar 3,3% nu au auzit de astfel de scenarii.

În ceea ce privește principalele trei cauze ale actualei pandemii, 31,2 % dintre români consideră că la bază se află ignoranța guvernelor statelor lumii și prioritățile strategice greșite ale acestora. Pe locul doi în topul cauzelor, 20,8%, este lipsa de transparență a guvernelor, în special a celui chinez. 19%, consideră că actuala criză sanitară reprezintă de fapt o măsură de control demografic a populației îmbătrânite, ca urmare a deficitelor globale uriașe ale fondurilor de pensii.

Pe locul patru în topul cauzelor percepute de români se află lupta pentru supremația globală dintre China, Rusia și SUA, conform răspunsurilor oferite de 18,1% dintre respondenți. Dacă 14,1% dintre români consideră că pandemia COVID-19 este cauzată de cicluri naturale, ecosistemice, de propagare a bolilor, la polul opus 12,5% cred că virusul a fost creat în laboratoare de cercetare virusologică, medicală și chimio-farmaceutică.

Un procent destul de important, de 12,6%, afirmă că la originea virusului se află fundația miliardarului american Bill Gates, care a anunțat, de altfel, că lucrează intens la un vaccin împotriva acestui virus. Totodată, 7,6% pun crearea și răspândirea acestui virus pe seama dezvoltării tehnologiilor militare chimice și biologice, în timp ce 7,2% cred că la origine se află tehnologiile 5G.

Totuși, întrebați fiind ce cred despre noul coronavirus, doi din zece respondenți sunt de părere că a fost creat artificial în laborator. Cei mai mulți, respectiv 46,2%, consideră că face parte din familia Coronavirusurilor deja cunoscute, în timp ce 33,5% spun că este un virus respirator necunoscut până acum.

Sondajul cu privire la percepțiile românilor despre pandemia COVID-19 a fost efectuat în perioada 06 - 11 mai 2020 și au răspuns  1.508 de utilizatori de internet din România, cu vârste cuprinse între 18 și peste 55 de ani. Șase din zece respondenți au între 35 și 55 de ani, 73% sunt din mediul urban și circa 68% sunt femei. De altfel, rezultatele sondajului arată diferențe semnificative de percepție la anumite întrebări între respondenții din mediul rural și cei din mediul urban, ori între femei și bărbați. Datele complete ale sondajului pot fi consultate pe https://www.em360.ro.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus pandemie Romania sondaj teoria conspiraţiei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
20 Oct
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H