România sistează exportul de antibiotice şi antitermice timp de trei luni

Lipsa medicamentelor în plin sezon de viroze, răceli şi gripă a determinat Ministerul Sănătăţii să recurgă la o măsură radicală pentru următoarele trei luni.

19 ian. 2023, 14:47
România sistează exportul de antibiotice şi antitermice timp de trei luni
Alexandru Rafila

România suspendă temporar, pentru trei luni, distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice cu administrare orală, având în vedere contextul epidemiologic actual şi lipsa unor medicamente de pe piaţă. Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană.

”Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români.

Lista farmaciilor în care te poți vaccina antigripal începând din 17 ianuarie

”Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

”În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de  «Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă» temporar pe o perioadă de 3 luni şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, a transmis Comisia Europeană.

Medicii şi pacienţii din întreaga ţarăm au reclamat în ultima perioadă, în repetate rânduri, lipsa unjor medicamente de poe piaţă, situaţia fiind dificilă, în contextul creşterii infecţiilor respiratorii.

Semne și simptome ale infecțiilor respiratorii. Diferențe între gripă și COVID-19. Ghidul a fost publicat de Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii spune că în România nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen

Alexandru Rafila a declarat, după o discuţie cu reprezentanţii firmelor de medicamente, că în România nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen şi că în această după-amiază va avea loc ultima întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, prin care se va stabili o procedură astfel ca toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de paracetamol şi ibuprofen, indiferent de denumirea lor comercială.

„Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. Chiar, în momentul de faţă, faţă de alte ţări din Europa care au dificultăţi în furnizarea de paracetamol, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”, a spus ministrul Sănătăţii, după o întâlnire la minister cu reprezentanţii firmelor de medicamente.

Alexandru Rafila a precizat că în această după-amiază ( marţi, nr) va avea loc ultima întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, prin care se va stabili o procedură astfel ca toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de paracetamol şi ibuprofen, indiferent de denumirea comercială.

„Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi cu siguranţă, împreună cu dânşii, vom găsi cele mai bune soluţii, încât să nu discutăm despre discontinuitatea acestor produse pe piaţă”, a mai spus ministrul.

„Astăzi nu am vorbit despre preţul medicamentelor. Am început să discutăm ieri despre această problemă şi sunt lucruri de bun simţ, pentru că sunt şi producătorii de medicamente şi, spuneam mai devreme, şi spuneam mai devreme de numeroasele fabrici de medicamente din România la care costurile de producţie au crescut odată cu creşterea preţurilor la utilităţi şi la materiile prime, sunt mai multe lucruri pe care le vom propune în perioada următoare. Cu siguranţă, unele dintre ele vor fi sprijinite şi la nivelul Guvernului, pentru că, în mod evident, adaptarea la rata inflaţiei, care a fost aplicată pe categorii de bunuri şi servicii, de ea trebuie să beneficieze şi producătorii de medicamente generice din România şi o să vedem alte măsuri legate de politica de preţ”, a mai spus ministrul Rafila, adăugând că există un grup de lucru privind politica de preţ în România.

„Am făcut cred că multe progrese încât să eliminăm ceea ce numim dublă referenţiere sau să nu luăm în considerare referenţierea la molecule care nu există pe piaţa din România şi să găsim preţul cel mai bun, dacă se poate, nu pentru producători, ci cel mai bun pentru populaţia din România la care pot găsi medicamentele şi nu mai dispar medicamentele de pe piaţă, cum s-a întâmplat în ultimii mai mulţi ani”, a mai spus el.