Semne și simptome ale infecțiilor respiratorii. Diferențe între gripă și COVID-19. Ghidul a fost publicat de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a publicat luni un ghid cu recomandări pentru părinţii ai căror copii au simptome ale unor infecţii respiratorii. De asemenea, specialiştii instituţiei au realizat grafice cu diferenţele dintre răceală, gripă, COVID-19 şi virus sinciţial respirator.

17 ian. 2023, 11:21
Semne și simptome ale infecțiilor respiratorii. Diferențe între gripă și COVID-19. Ghidul a fost publicat de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a făcut, luni seară, recomandări pentru părinţii ai căror copii au simptome ale unor infecţii respiratorii. În primul rând, specialiştii MS sfătuiesc părinții ai căror copii manifestă simptome de infecții resperatorii să se adreseze medicului de familie, în cabinet sau la centru de permanenţă. Medicul va evalua copilul şi va prescrie tratament adecvat.

Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt „universal valabile”, arătând că în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate.

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze”, se arată într-un comunicat al asociaţiei medicilor de familie şi de medicină generală.

Citește și: Atenţie, cazurile de gripă se înmulţesc! Cu toții facem aceste greşeli atunci când răcim. Avertismentul medicilor

Dacă simptomele durează mai mult de trei zile sau dacă starea copilului se agravează, părinţii ar trebui să se adreseze unui centru de evaluare.

Copiii cu simptomatologie severă sau cu factori de risc vor fi direcţionaţi către camerele de gardă.

De asemenea, specialiştii ministerului au realizat grafice cu diferenţele dintre răceală, gripă, COVID-19 şi virus sinciţial respirator, dar şi atenţionări speciale pentru sugari.

Citește și: Ce se întâmplă cu şcolile după înmulţirea virozelor. Alexandru Rafila: „Părinţii să ţină copiii acasă dacă au simptome”

În cazul copiilor cu infecții respiratorii, medicii recomandă:

 

Cum faci diferența între gripă și COVID-19

În cazul infectării cu SARS-COV 2, simptomele sunt următoarele: