România „taie” furnizarea de informaţii Rusiei în Tratatul CFE

După ce Rusia a suspendat implementarea Tratatului CFR, România ripostează, în coordonare cu celelalte state aliate NATO şi părţi la Forţele Convenţionale în Europa.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 19:38
România „taie” furnizarea de informaţii Rusiei în Tratatul CFE

România a decis să oprească temporar furnizarea de informaţii Rusiei în cadrul obligaţiilor ce revin din implementarea Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa, hotărârea fiind o contramăsură faţă de Federaţia Rusă, potrivit unui comunicat MAE, citat de Mediafax.

Potrivit MAE, România a făcut anunţul marţi, la Viena, în cadrul unei reuniuni a Grupului Consultativ Comun.

„Contramăsurile adoptate de România au menirea de a determina acest stat să revină la implementarea obligaţiilor care derivă din Tratatul CFE, după 4 ani de la decizia Federaţiei Ruse de a suspenda implementarea acestui tratat internaţional (12 decembrie 2007). Decizia autorităţilor de la Bucureşti se referă la: încetarea transmiterii de informaţii Federaţiei Ruse cu ocazia chimbului anual de date (15 decembrie); încetarea furnizării de notificări Federaţiei Ruse; neacceptarea de inspecţii care ar putea fi solicitate de Federaţia Rusă”, se arată în comunicatul MAE, care precizează că a luat decizia în coordonare cu celelalte state aliate NATO şi părţi la CFE.

România va continua să implementeze prevederile Tratatului CFE faţă de celelalte state părţi, în număr de 28, mai explică MAE.