România, ţara crucilor la margine de drum: peste 4 morţi pe zi în accidente rutiere în 2023

Statistică neagră şi în 2023, sunt peste 1500 de morți în accidente produse pe drumurile României. Printre cauze, viteza excesivă, neatenția sau starea proastă a infrastructurii.

29 ian. 2024, 10:20
România, ţara crucilor la margine de drum: peste 4 morţi pe zi în accidente rutiere în 2023

Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 4.500 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Astfel, în 2023, 1.540 de persoane au murit în accidente rutiere și alte peste 3.500 au fost rănite grav, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Statistica neagră care, cel mai probabil, ne va duce și anul acesta pe ultimele locuri în clasamentul siguranței rutiere.

Datele oficiale arată că, în fiecare zi, în România mor patru persoane în accidente rutiere. Așa au ajuns multe dintre drumuri împânzite de cruci.

Cine sunt cei doi tineri morţi în accidentul de la Bacău. Ana și Daniel se căsătoriseră în urmă cu câteva luni

Numărul tragediilor de pe șosele este în ușoară scădere, arată datele Poliției Române. Comparativ cu anul 2022, au fost înregistrate cu 190 mai puţine accidente, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 160 mai puţine persoane rănite grav. Viteza și neatenția conduc în topul cauzelor accidentelor rutiere grave.

Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă: „Accidentele se întâmplă din cauza faptului că mergem cu viteză prea mare, de cele mai multe ori nu adaptăm la drumul pe care mergem. Iar unul dintre cele mai grave lucruri pe care le consider în situația asta este faptul că permisele se obțin foarte, foarte ușor. Examinarea este foarte superficială, din ce în ce mai mulți oameni care nu știu să citească și nu știu să scrie, nu știu ce se întâmplă în jurul lor, capătă permise”.

Accident înfiorător lângă Nădlac. Un tânăr de 28 de ani a murit pe loc, după ce mașina în care se afla, o Kia Ceed, s-a încolăcit de balustrada metalică a autostrăzii A1
Nu puține sunt sunt însă și accidentele care au drept cauză starea proastă a infrastructurii.

Cătălin Codescu, preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România: Infrastructura este element-cheie în ecuația siguranței rutiere. Există un principiu european care spune foarte clar că omul poate greși, este supus greșelii și atunci trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum astfel încât, dacă apare o eroare umană, să nu se producă accidentul de circulație sau dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave. Noi acest lucru nu l-am înțeles.

Potrivit Comisiei Europene, cele mai sigure drumuri rămân cele din Suedia (21 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (26 per milion), în timp ce România (86 per milion) și Bulgaria (78 per milion) au raportat cele mai ridicate rate de decese în 2022. Media UE a fost de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.