Cine cumpără mai mult de 100 de euro, românul, maghiarul sau bulgarul? Care este puterea de cumpărare în funcţie de ţară

Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor din țările UE la mobilier și echipamente de întreținere curentă a locuinței, arată datele Statisticii, care a analizat puterea de cumpărare în România comparativ cu statele membre UE.
Filip Stan
20 ian. 2024, 21:02
Cine cumpără mai mult de 100 de euro, românul, maghiarul sau bulgarul? Care este puterea de cumpărare în funcţie de ţară
Cine cumpără mai mult de 100 de euro, românul, maghiarul sau bulgarul? Care este puterea de cumpărare în funcţie de ţară

Datele au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2023, pe baza prețurilor de consum colectate de țările participante pentru un nomenclator comun de mărfuri şi servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de țări europene.

Citește și UE, lovitură uriașă la adresa românilor! De când va fi interzis aragazul în bucătării

Astfel, se pare că cele mai ieftine băuturi și tutun le găsim în Bulgaria, iar pe ansamblu, cele mai mici prețuri ale bunurilor de consum sunt în Bulgaria și România.

Indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii.

România are cele mai mici prețuri la mâncare

Chiar dacă românii abia își duc traiul, se pare că, spre deosebire de alte țări din UE, România are cele mai mici prețuri la alimente.

Pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 149 euro în Danemarca și respectiv 59 euro în România și Bulgaria.

Ca atare, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE).

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE).

România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%), iar la polul opus se află Danemarca și Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%), în timp ce Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (73%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%).

De asemenea, Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (216%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (195%).

Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), urmată de Polonia pentru grupa „Recreere și cultură” (62%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa servicii de cazare și restaurante (50%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (128%) dintre statele membre, iar Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele „Transport” (129%), „Recreere și cultură “(143%) precum și la serviciile de cazare și restaurante (154%).

Indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculați pe baza Parității Puterii de Cumpărare

Țara noastră împreună cu Ungaria înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, și se situează la nivelul de 76% față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 38% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 156%.

Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere crescută în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă.

Pe harta de mai jos putem vedea câtă avere personală are un adult mediu european. Averea este exprimată în dolari americani și include atât averea financiară, cât și cea nefinanciară.

Averea nefinanciară constă în cea mai mare parte din terenuri și proprietăți imobiliare.

Această hartă arată mediana și nu media, întrucât o medie este de obicei denaturată de cei extrem de bogați, rezultând o sumă mult mai mare decât averea majorității adulților.

În cazul medianei, jumătate din populație are o avere mai mare decât numărul afișat și jumătate are o avere mai mică.

Oamenii din Luxemburg (360.715 USD) și Islanda (413.193 USD) au de departe cea mai mare bogăție din Europa. După cum putem vedea pe hartă, jumătatea de vest a Europei are în mod clar o bogăție medie mai mare decât jumătatea de est a Europei.

Acest lucru poate fi explicat parțial prin nivelul ridicat al salariilor medii și a costului vieții în aceste țări. Cu toate acestea, există încă unele diferențe semnificative între țările care au un cost al vieții și un PIB similar pe cap de locuitor.

Cea mai scăzută avere medie poate fi găsită în Turcia (5.488 USD) și Rusia (8.595 USD). Acestea sunt singurele țări din Europa în care averea medie este sub 10.000 de dolari.

Citește și România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Câţi bani în plus pe card ar primi românii

În România, valoarea mediană a averii este de $21.545/adult.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Scandal în Parlamentul European. George Simion, ironizat de omul Giorgiei Meloni: „Unora le place să piardă, atât acasă, cât şi aici”
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Top 3 ţări în care se trăieşte cel mai bine. România ocupă locul 44, după Bulgaria
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vestea care-l îngrozește pe Putin. Decizia lui Trump schimbă tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați