România, ţara dosarului cu şină şi a copiei xerox. „Trei zile am pierdut şi încă nu am rezolvat”

Dosarul cu şină şi copiile xerox au viaţă lungă în România. Fie că îţi schimbi buletinul, permisul de conducere, că îţi faci paşaport sau îţi cumperi o maşină şi trebuie să o înmatriculezi, fără dosarul cu şină şi copii xerox ale actelor emise tot de instituţii ale statului român nu se poate.

11 nov. 2022, 09:54
România, ţara dosarului cu şină şi a copiei xerox. „Trei zile am pierdut şi încă nu am rezolvat”

Cel puţin trei zile pierde un român pentru a înmatricula o maşină. Cel mai mult timp se pierde pentru strângerea actelor, a copiilor xerox şi pentru obţinerea unor documente care trebuie emise culmea de către o instituţie a statului pentru o altă instuţie a statului şi pe care cel care vrea să înmatriculeze un autoturism trebuie să le solicite şi să le plimbe dintr-o parte în alta.

Citeşte şi: Jumătate de milion de permise auto vor expira până în februarie 2023. Iată cum îți poți schimba rapid permisul

După depunerea actelor, reprezentanţii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor spun că eliberarea plăcuțelor preferențiale durează, între trei ore și o zi, iar plăcuțele la rând pot fi înmânate solicitantului chiar și după 10 – 15 minute.

„Trei zile am pierdut. Și din cauza job-ului. Cam trei zile. Trei zile și încă n-am rezolvat. Și mai durează două zile. Pentru că te duci în mai multe locuri. Îţi trebuie talonul, cartea mașinii. O zi la Financiar… Te învoiești pentru Financiar o dată, te învoiești pentru înscriere o dată. Și mașina… Că mai faci ITP-ul, mai faci asigurarea…Ceea ce durează foarte mult. Și aici până-ți iei bon de ordine, până îți iei numere, până îți iei… România este ţşara copiei la copie”, se plânge o femeie într-un reportaj Digi 24.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!

Un alt bărbat aflat la coadă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor se plânge că a durat o săptămână jumătate până a reuşit să strângă toate actele şi copiile cerute pentru înmatricularea unei maşini.

„Era mult mai simplu. Toate taxele plătite pe online, cu cardul”, spune bărbatul.