Jumătate de milion de permise auto vor expira până în februarie 2023. Iată cum îți poți schimba rapid permisul

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că aproximativ jumătate de milion de permise auto vor expira până în februarie 2023

01 nov. 2022, 19:07
Jumătate de milion de permise auto vor expira până în februarie 2023. Iată cum îți poți schimba rapid permisul

Pentru a putea schimba carnetul auto, șoferii trebuie să treacă prin mai multe etape, printre care și vizita medicală. DRCIPV a anunțat că un număr foarte mare de permise auto vor expira în perioada următoare.

„În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013”, a transmis DRCIPV.

Oficialii aoelează la cei care se află în această situație și îi roagă să demareze procesul de preschimbare din timp pentru a nu exista blocaje.

Preschimbarea permisului auto constă în două etape: obținerea fișei medicale și depunerea unor acte la DRPCIV.

Pentru a obține fișa medicală, șoferii trebuie să se prezinte la o unitate meduicală cu secțiile de medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și ortoprdie-traumatologie. Lista unităților medicale poate fi consultată aici.

Pentru obțiinerea fișei medicale este necesară plata unei taxe, iar pentru vizita la medicală puteți face programare din timp, telefonic sau online. După obținerea fișei medicale, deținătorii de permise auto care trebuie schimbate, trebuie să depună la DRPCIV documentele în vederea cererii preschimbării permisului de conducere, care poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Citește și: Fabrică de permise auto cu sufleori în sală. Erau plătiţi cu 200 de euro ca să şoptească răspunsurile corecte candidaţilor

Cererera se comppletează în format electronic la ghișeul DRPCIV, iar acolo, pe lângă fișa medicală, solicitanții trebuie să mai prezinte și:

  • actul de identitate (în original)
  • permisul de conducere (în original)
  • dovada plății taxei de eliberare a permisului de conducere

Taxa pentru eliberarea permisului auto costă 89 de lei și poate fi plătită online, prin ghișeul.ro, drpciv.ro sau internet banking, prin virament bancar, mandat poștal, în numerar la sucursalele unor bănci și la automatele pentru plata facturilor.

Pe chitanță trebuie înscrise următoarele:

  • codul numeric personal
  • numele și prenumele beneficiarului serviciului plătit
  • contul IBAN
  • suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata

Noile permise auto sunt trimise la domiciliu prin poștă, termenul de llivrare fiind de 5-15 zile.  În perioada în care șoferii își schimbă permisul, au dreptul de a conduce, deoarece vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulație timp de 15 zile, doar pe teritoriul României, atunci când depun actele pentru preschimbare.