RABLA 2014: Jumătate din parcul auto este alcătuit din maşini mai vechi de zece ani

Rablele sunt reginele şoselelor din România. Aproape jumătate din parcul auto din ţara noastră este compus din maşini mai vechi de 10 ani.

19 feb. 2014, 08:34
RABLA 2014: Jumătate din parcul auto este alcătuit din maşini mai vechi de zece ani

RABLA 2014: Pe străzile din România circulă în prezent aproximativ 6 milioane de autoturisme. Aproape jumătate dintre ele au o vârstă mai mare de 10 ani, scrie mures.citynews.ro. Specialiștii din industria auto spun că autoritățile încurajează oarecum învechirea parcului auto. „De la momentul introducerii taxei auto, sau a timbrului de mediu, cum se numește, observăm un import masiv de autoturisme până într-o anumită valoare, ceea ce presupune un grad de uzură ridicat și o vechime destul de mare”, a spus Mariu Zăhan, directorul unei reprezentanţe auto.

Citeşte şi TIMBRUL DE MEDIU 2013: Încasările anticipate sunt la jumătatea cifrei avansate de ministru

Deloc surprinzător, cele mai multe autoturisme vechi le găsim în zonele în care nivelul de trai este redus. Astfel, Sălajul este județul cu cele mai multe mașini vechi de 12 ani, respectiv aproape 70% dintre acestea. Nici în Bistrița-Năsăud sau în Mehedinți situația nu este mai roz: peste 60% dintre autoturisme sunt prea vechi.

Citeşte şi Sute de mii de români au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare

Situaţia e paradoxală, de vreme ce Guvernul a susţinut de fiecare dată când a introdus o nouă taxă auto că urmăreşte înnoirea parcului de maşini. „Dacă se continuă în această formă a timbrului de mediu, în 2-3 ani de zile România sigur va avea nevoie de un program Rabla adevărat”, a adăugat Mariu Zăhan.