România, țara tuturor posibilităților. Un cioban primește un salariu mai mare decât un profesor: „Nu știe să scrie, să citească”

În România Educată a anului 2023, un cioban primește un salariu mai mare decât un profesor, iar cerințele nu sunt nici de departe la fel de mari ca cele pe care trebuie să le îndeplinească un dascăl.

12 iun. 2023, 19:42
România, țara tuturor posibilităților. Un cioban primește un salariu mai mare decât un profesor: „Nu știe să scrie, să citească”
Ce salariu primește un cioban român

Un cioban român câștigă mai mult decât un profesor. Greva profesorilor din România a fost comentată la postul de radio Europa FM, unde s-a făcut o comparație între salariile cadrelor didactice și cele ale ciobanilor.

„Eu am 80 de vaci. Am un cioban pe care îl plătesc cu 3.200 de lei plus un pachet de țigări pe zi, ca bonuri de masă. Vă spun că nu știe să scrie, să citească, nici măcar ora pe telefon!

Ce pot să spun despre profesoara copilului meu, care primește 2.300 de lei? Și sunt ciobani aici care câștigă și 7.000 de lei”, a spus unul dintre ascultători.

Citește și: Un cioban fără oi a încercat să ia subvenție de păşune de la APIA. Procurorii DNA l-au trimis în judecată

„Dacă aș fi politician, n-aș mai ieși din casă”, a precizat unul dintre moderatori.

Ciobănia este o meserie dificilă, așa că nu multe persoane rezistă să lucreze la o fermă.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor „Popăuți” a angajat șase ciobani, iar în ofertă au specificat faptul că se dă și concurs. Salariul oferit este de 3.850 de lei, singura condiție pusă fiind cea a studiilor generale sau medii.

Citește și: Greva profesorilor se suspendă. Ligia Deca: Toți elevii se întorc în clase

Profesorii români au fost în grevă timp de patru săptămâni, cerând următoarele:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.