România trece duminică la ora de vară. Uite cum îţi influenţează asta sănătatea!

Ca în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ceasurile se vor da înainte în același timp în toate țările Uniunii Europene.

24 mart. 2017, 09:29
România trece duminică la ora de vară. Uite cum îţi influenţează asta sănătatea!

Mecanismul prin care se face trecerea orei, atât primăvara cât și toamna, este folosit de 110 țări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în anul 1932.

Cum este afectată sănătatea de schimbarea orei?

Indiferent că ne referim la ora de vară sau la ora de iarnă, trecerea îți poate afecta sănătatea psihică, până în momentul acomodării. Și este cu atât grav cu cât această problemă se petrece de două ori pe an.

Printre schimbările ce pot surveni la oganismul tău odată cu schimbarea orei sunt:

– afectarea ceasului biologic, de aceea trebuie să dormi mai puțin. Aceasta apare din cauză că se întunecă mai târziu și răsare soarele mai repede.

– dereglările hormonale

– scăderea vigilenței

oboseala accentuată

– afectarea sănătații mintale

– starea de  anxietate și debusolare.

Studiile au arătat că, odată cu schimbarea orei, se petrec mai multe accidente rutiere din cauza senzației de oboseală care poate suveni pe pacursul zilei. Trebuie să ținem cont și de faptul că anul acesta duminica va avea 23 de ore, iar noaptea se va micșora.

De ce ora de vară?

Ora de vară este vinovată de anumite dereglări care pot să apară, însă de acum poți să te folosești mai mult de lumina Soarelui, economisind astfel energia electrică.

La anul, ora se va modifica astfel:

Duminică 25 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 28 Octombrie -1 oră (ora de iarnă)

Află care este bioritmul organelor interne AICI


loading...