România trece la ora de iarnă 2023. Atenție! Unele aparate își schimbă automat ora

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie 2023. Acest lucru înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi.

25 oct. 2023, 10:57
România trece la ora de iarnă 2023. Atenție! Unele aparate își schimbă automat ora

România trece la ora de iarnă în weekendul 28-29 octombrie 2023. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi. Acest lucru înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Dumincă, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Citește și: O nouă zi liberă pentru români chiar în octombrie! Abia acum s-a aflat: cine scapă de muncă!

 

România trece la ora de iarnă. În weekendul următor se schimbă ora

România dă ceasul înapoi în următorul weekend. Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) în perioada orei de iarnă va fi de două ore, față de trei ore în timpul verii. S-a optat pentru schimbarea orei în martie și octombrie pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Începând cu anul 1998 s-a stabilit ca trecerea la ora de iarnă să se facă în ultima duminică din luna octombrie. În cursul zilei de sâmbătă spre duninică, românii vor dormi cu o oră mai mult. Mai exact, în acest weekend se va reveni la ora normală, oră care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară. Această idee îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, care a propus acest lucru în anul 1784 cu scopul inițial de a economisi uleiul de lampă. În timpul Primului Război Mondial, câteva țări europene au adoptat acest sistem. În prezent, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem. În Europa, Islanda, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia și Rusia nu mai schimbă ora, preferând să rămână la ora de vară.

Citește și: Amendă colosală pentru un patron român care și-a ținut angajatul peste program. „Depășirea duratei timpului de muncă se sancționează”

În prezent, dispozitivele moderne precum calculatoarele, laptopurile, ceasurile inteligente ori telefoanele smart își actualizează singure ora dacă aveți setat modul automat. Dacă nu, va trebui să faceți manual această modificare.