ORA DE VARĂ 2014. România a trecut la ora oficială de vară. Află cum să ne potrivim ceasurile

ORA DE VARĂ 2014. România a trecut la ora oficială de vară. Ceasurile se dau înainte, ora 3,00 devenind ora 4,00.

29 mart. 2014, 13:42
ORA DE VARĂ 2014. România a trecut la ora oficială de vară. Află cum să ne potrivim ceasurile

ORA DE VARĂ 2014. România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 – 26 octombrie).

ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

ORA EXACTA: Atenţie să nu fiţi luaţi prin surprindere de ORA DE VARĂ 2014!

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00 şi prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ora locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare iar în anul 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi să se reducă folosirii luminii artificiale.

ORA DE VARĂ modifică mersul trenurilor: 70 de trenuri vor ajunge duminică la destinaţie cu orare modificate

70 de trenuri aflate în circulaţie duminică, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară, se arată într-un comunicat remis joi de CFR Călători.