România trece la portofelul digital. Avertismentul unui avocat: „Nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, decât electronic”

Românii ar putea ajunge în viitorul apropiat să nu-și mai poată cumpăra nici măcar o merdenea dacă nu vor avea portofelul digital activ, atenționează un avocat, pe un site de specialitate. Motivul? Banii cash nu vor mai avea vreo valoare.
Andi Miron
10 oct. 2022, 19:01
România trece la portofelul digital. Avertismentul unui avocat: „Nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, decât electronic

Din ce în ce mai mulți juriști și economiști vorbesc despre viitorul banilor fizici (FIAT). Avocatul Veronica Dobozi crede că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici.

În opinia avocatului Veronica Dobozi, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole. Printre aspectele mai puțin fericite pentru persoanele fizice se vor număra posibilitatea guvernului de a introduce instant sancțiuni/amenzi cetățenilor, respectiv accesul total al executivului la finanțele oamenilor, ceea ce reprezintă, implicit eliminarea confidențialității.

Avocatul Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în puctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern, astfel încât nu-și vor mai putea cumpăra nici măcar produse de la patiserie dacă nu au activat portofelul digital, potrivit editorialului publicat pe Juridice.ro.

 

Avocatul Veronica Dobozi: „Cât timp există cash, există libertate”

 

Banii cash înseamnă libertate și transparență, a avertizat juristul, fost judecător. Iată articolul publicat de avocatul Veronica Dobozi:

„Crize precum pandemia de COVID-19 au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea banilor fizici. Deși există mai multe avantaje de a trece la banii electronici, există și câteva dezavantaje care pot speria clienții în ceea ce privește frauda, ​​problemele de confidențialitate, istoricul de credit prost etc.

Pentru a obține o imagine mai clară, iată câteva avantaje și dezavantaje ale monedei electronice.

În favoarea utilizării banilor electronici:

• Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
• Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
• Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
• Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;
• Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.

În defavoarea utilizării banilor electronici:

• În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;
• Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;
• Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;
• Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;
• Tentația de a cheltui excesiv poate crește.

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc.

De curând, Federal Reserve Bank (banca centrală a SUA) a lansat un nou concept: „moneda digitală a băncii centrale” („Central Bank Digital Currency (CBDC)”). Totul este digital, „urmăribil”/“programabil”. În plus, o recentă știre ne anunță că“peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali.”

În multe privințe, “banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”.

În România, în ultimele luni, ANAF a devenit din ce în ce mai vocală pe tema plăților electronice. Șefii instituției au cerut persoanelor fizice și juridice să achiziționeze bunuri și servicii cât mai des prin intermediul mijloacelor online, ori cu cardul.

De asemenea, în 2022 a fost accelerat și procesul de eliminare a bancomatelor. În acest an au fost eliminate sute de ATM-uri, în România.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!