Topul firmelor care nu şi-au plătit obligaţiile la Fisc. ANAF va publica „lista ruşinii” în această lună

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publicat în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T3 2022, conform legislaţiei în vigoare.

07 oct. 2022, 11:10
Topul firmelor care nu şi-au plătit obligaţiile la Fisc. ANAF va publica „lista ruşinii” în această lună

Firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T3 2022, sunt incluse în “lista ruşinii”.  Aceasta este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Citește și Decizie ANAF. Persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte 183 de zile trebuie să-şi stabilească rezidenţa fiscală

Obligaţiile fiscale pentru T2 2022 sunt aferente perioadei iulie – septembrie 2022. Doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus, vor fi incluse în această listă.

Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, regelmentează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.

Potrivit site-ului ANAF, pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect.

Vor fi publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”

Lista din acest an nu va cuprinde persoanele fizice, doar pe cele juridice, conform unor modificări legislative recente.

Citește și Mesaje false în numele ANAF. Cum sunt jefuiţi, mai nou, românii