România trimite o aeronavă TAROM pentru a aduce în țară românii blocați în Africa de Sud

Sedintă de urgentă la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a convocat toti ministrii în conditiile în care tulpina africană de coronavirus, Omicron, se apropie de România. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că România va trimite un avion pentru a îi repatria pe cei 36 de sportivi români blocați în Africa de Sud.

28 nov. 2021, 12:10
România trimite o aeronavă TAROM pentru a aduce în țară românii blocați în Africa de Sud

România trimite o aeronavă TAROM pentru a aduce în țară românii blocați în Africa de Sud. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că aeronava Tarom va zbura la Praetorian pentru a îi prelua pe cei 36 de cetăţeni români care sunt blocaţi în Africa de Sud, în contextul apariţiei noii tulpini a coronavirusului – Omicron.

Nicolae Ciucă a precizat că în aeronavă mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile şi că ar putea prelua şi alţi cetăţeni străini blocaţi care doresc să se întoarcă în ţările de provenienţă, prin Mecanismul de Protecţia Civilă Europeană.

„A apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud. Mai sunt alți 4 cetățeni români blocați în Africa de Sud și care trebuie să se întoarcă acasă. Am discutat cu ministrul Rafila și este nevoie să localizăm atenția pe prevenție și pe capacitatea de secvențiere pe care o avem și am stabilit măsurile pentru identificarea virusului Omicron în țara noastră.

În ceea ce privește cetățenii romani din Africa de Sud am avut o coordonare cu MAE și cu Ministerul Transporturilor cu Departamentul pentru Situații Urgență și au fost identificate soluțiile pe care le vom lua pentru a determina o decizie pe care o vom lua azi în ședința de Guvern.

Am rezervat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria si va prelua cetățenii români. În aeronavă vor mai fi 150 locuri libere, oferim această capacitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să extragă cetățeni din Africa de Sud. Este normal să luăm astfel de decizii pentru că cetățenii așteapă aceste decizii de la noi, asta e datoria nastră și, nu în utltimul rând, ținând cont că vom sarbatori Ziua Nationala, va fi o bucurie pentru toți cei departe de tara, sa facem in asa fel incat sa simtim impreună românește”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 28 noiembrie. Aproape 1.400 de noi infectări COVID-19. Omicron se extinde în Europa

Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare, blocaţi în Africa de Sud

Clubul de rugby CSM Știința Baia Marea a anunțat, sâmbătă, că membrii echipei române au rămas blocați în Africa de Sud. Echipa se afla pe continentul african pentru a concura în turneul de rugby ” Toyota Challenge Cup”.

Clubul sportiv a declarat că jucătorii au o stare de sănătate bună, iar autoritățile se luptă pentru repatrierea acestora.

Citeşte şi: Noua tulpină super-mutantă COVID a primit numele Omicron. S-ar putea transmite mai rapid decât Delta