România, umilită încă o dată de Olanda, după episodul Schengen! Românii au mâncat carne expirată de Sărbători. Horia Constantinescu (ANPC) va face plângere la Comisia Europeană: „Se pare că unele dintre regulamente nu sunt traduse în olandeză!”

Românii au continuat să consume produse expirate și la final de 2022, a anunțat ANPC. Horia Constantinescu, șeful instituției, susține că românii au consumat carne expirată de revelion. 

07 ian. 2023, 15:07
România, umilită încă o dată de Olanda, după episodul Schengen! Românii au mâncat carne expirată de Sărbători. Horia Constantinescu (ANPC) va face plângere la Comisia Europeană: „Se pare că unele dintre regulamente nu sunt traduse în olandeză!”

Tone de carne veche au intrat în România la final de an, produse de origine din Africa de Sud, reambalate în Olanda.

Horia Constantinescu se pregătește să înainteze o plânge către Comisia Europeană.

„Noi am găsit câteva firme olandeze pe etichetele aplicate produselor despre care vorbim. Distribuitori români sunt destul de mulți. Vom scoate în zilele următoare o listă a acestora pentru a putea verifica fiecare dintre loturile de produse cu aceleași deficiențe.

Vom discuta inclusiv cu colegii din structurile Autorității Sanitar Veterinare pentru că Regulamentul European 853 este obligatoriu la nivelul întregii comunități europene, nu este facultativ la noi în țară și obligatoriu la altele. La nivelul cantităților despre care noi avem informații sunt convins că sunt de ordinul zecilor pentru că piața de astfel de produse din America de Sud este foarte mare.

Am depistat că aceștia pun la comercializare în varianta proaspătă aceste produse refrigerate cam cu o lună înainte că ele să iasă din termenul de durabilitate minimală; sunt exportate către Olanda , unde sunt congelate – lucru total interzis de regulamentul despre care vă vorbeam – și repuse pe piață cu alte termene stabilite de către olandezi”, a transmis șeful ANPC, pentru România TV.

Restaurante McDonalds și KFC din Capitală, închise de ANPC: ”Furatul la cântar sau cu ocaua păreau lucruri apuse de pe vremea lui Cuza”

Românii au mâncat carne expirată fără să știe. Olanda, responsabilă

 

Pe etichetele produselor depistate de inspectorii ANPC scria „ca termen 22 iulie 2021″, a mai precizat Constantinescu. „De la acel moment, niciun alt operator economic nu poate prelungi acest termen. Termenul este stabilit de către producător”, a mai transmis șeful instituției.

Cele mai multe verificări au avut loc în centrul Capitalei. Din zona Piața Alba Iulia au fost retrase de la consum 2,8 tone de carne.

„Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puţine ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat şi, ascultându-ne, pe noi, ca la şcoală, ne-au lăsat corijenţi.

Interesant este că pretinşii profesori par repetenţi la materiile importante ce ţin de siguranţa consumatorilor, de viaţa şi de sănătatea acestora. Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Reamintim că Olanda, alături de Austria, au împiedicat aderarea României la Spațiul Schengen.

ANPC susţine că Raiffeisen Bank trebuie să restituie clienţilor sume recalculate în raport cu dobânzile încasate, în valoare de 19 milioane de euro, după decizia definitivă a ÎCCJ