România-Ungaria: 16 fani unguri interzişi un an pe stadioane, doi jandarmi au fost răniţi

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, bilanţul violenţelor provocate la Bucureşti de suporterii reprezentativei de fotbal a Ungariei, înainte de meciul cu naţionala României, din preliminariile CM 2014.

RomaniaTV.net
07 sept. 2013, 10:55
România-Ungaria: 16 fani unguri interzişi un an pe stadioane, doi jandarmi au fost răniţi

Doi jandarmi români au fost răniţi şi 16 fani unguri au interdicţie pe stadioane în următorul an, după incidentele din ziua meciului România-Ungaria, de vineri, din preliminariile CM-2014, a declarat I

”Doi jandarmi au fost răniţi, unul la umăr, în Centrul Civic, a părăsit deja spitalul, al doilea are un traumatism facial mai grav, este la Spitalul Pantelimon, după ce a aruncat un membru al galeriei o piatră. (…) Încă de la coborârea din tren, fanii unguri au folosit elemente pirotehnice excesiv. Am reţinut 16 persoane din rândul cetăţenilor maghiari, au primit interdicţie un an de zile de a participa la astfel de evenimente competiţiile şi jocurile sportive”, a declarat Olaru.

CITEŞTE ŞI: Dezastru de proporţii după meciul împotriva Ungariei. Suporterii vecini au produs pagube de mii de euro VIDEO

Acesta a precizat că au fost duse la secţia de poliţie şi au fost reţinute 62 de persoane, subliniind că a avut loc inclusiv un eveniment legat de consum de droguri.

Olaru, care a subliniat că fanii unguri, care nu au fost verificaţi la intrarea în ţară, aveau foarte multe materiale pirotehnice asupra lor. El a mai spus că au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 7300 de lei, pentru provocare şi participare la scandal, aruncarea cu obiecte în direcţia altor persoane, nerespectarea măsurilor de ordine pentru desfăşurarea manifestărilor sportive şi pentru aducerea de ameninţări la adresa forţelor de ordine.

Mircea Olaru a adăugat că la partida de vineri seară a fost necesară evacuarea suporterilor de la peluza 2. „În arena sportivă nu ne-am confruntat doar cu suporterii maghiari, care au avut o atitudine ostilă încă de la început, ci şi cu suporterii români. Am fost nevoiţi, ca prin dispoziţia prefectului, să evacuăm suporterii din peluza 2, care intraseră în conflict între galeria Steaua şi Dinamo pentru a restabili ordinea şi liniştea publică în arenă”, a explicat Olaru.

El a menţionat că după finalul jocului jandarmii au dejucat intenţia mai multor suporteri ai echipelor bucureştene de a se bate între ei. „Am dejucat intenţia suporterilor rapidişti, stelişti sau dinamovişti în a se întâlni pe traseu, după terminarea partidei, şi a-şi organiza confruntări. În zona clubului Dinamo am reţinut 41 de persoane care erau pregătite cu bâte, lanţuri şi peste 16-20 de cocteiluri Molotov pe care doreau să le arunce în mijloacele de transport ce se întorceau de la arena sportivă. Aceştia au fost conduşi la secţia de poliţie, iar împotriva lor se efectuează cercetările legale”, a adăugat Mircea Olaru.

CITEŞTE ŞI: Angajaţii teraselor din Centrul Istoric: Nu am văzut suporteri atât de violenţi ca ungurii GALERIE FOTO

Olaru a mai spus că la intrarea în Arena Naţională s-a înregistrat şi un incident legat de un ziarist independent cu acreditare falsă: „Un ziarist independent, însoţit de o persoană, şi care avea asupra lui acreditări FIFA false, a fost interceptat de forţele noastre la intrarea în arena sportivă. Aceasta avea asupra ei o geantă plină cu materiale pirotehnice”.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, dintre cele 62 de persoane reţinute, 16 au fost conduse la sediul poliţiei TF, 45 la Secţia 12 Poliţie şi una la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate.

De asemenea, unui număr de 50 persoane le-au fost întocmite actele de constatare pentru diferite fapte de natură penală: o persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de droguri fără drept pentru consum propriu; 41 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; o persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere; trei persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice şi infracţiunii de pătrundere în arena sportivă folosind acreditări de presă false şi patru persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice.

Reprezentativa României a învins, vineri seară, pe Arena Naţională, cu scorul de 3-0 (2-0), selecţionata Ungariei, într-un meci contând pentru grupa D de calificare la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia. În ziua meciului au avut loc în Capitală mai multe incidente în care au fost implicaţi suporteri unguri, dar şi fani români, în Centrul Vechi, la Gara de Nord şi pe traseul către Arena Naţională.

Astfel, conform Jandarmeriei Capitalei, vineri, în jurul orei 15.30, aproximativ 300 de suporteri maghiari aflaţi în Centrul Istoric, nemulţumiţi de prezenţa echipelor de filmare de la principalele televiziuni de ştiri, au devenit recalcitranţi încercând să bruscheze reporterii aflaţi la faţa locului. Suporterii maghiari au folosit materiale pirotehnice. Efectivele de jandarmi au trecut la îmbarcarea suporterilor în autobuzele puse la dispoziţie de RATB. Deoarecde suporterii maghiari se manifestau violent faţă de forţele de ordine la momentul îmbarcării, au fost folosite pulverizatoare cu capacitate mărită.

În jurul orei 15.30, în Gara de Nord au sosit aproximativ 1.000 de suporteri maghiari. Pe timpul staţionării acestora în zona peronului din incinta Gării de Nord în vederea îmbarcării şi deplasării cu autobuzele RATB la stadionul Arena Naţională, mai mulţi suporteri au devenit recalcitranţi şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine publică constituite. Suporterii au încercat să provoace forţele de ordine şi au folosit materiale pirotehnice (fumigene).

În jurul orei 18.00, pe timpul deplasării suporterilor maghiari sosiţi în Gara de Nord, la intersecţia Şoseaua Iancului cu Şoseaua Mihai Bravu, un grup de suporteri români aflaţi în zonă a aruncat cu pietre asupra coloanei de autobuze, spărgând geamul unuia din autobuzele aparţinând RATB.

În jurul orei 18.20, efectivele de jandarmi aflate pe Şos. Pantelimon nr. 113, zona Baicului, au fost atacate cu pietre de mai mulţi suporteri români.

Pe timpul sosirii suporterilor români în curtea arenei sportive dinspre Bd. Basarabiei, un grup de persoane nemulţumite de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice a agresat forţele de ordine, fiind necesară folosirea mijloacelor din dotare pentru dispersarea acestora şi eliberarea căii de acces.