România, Ungaria şi Cehia au blocat o declaraţie a UE care critica mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Reacţia Palestinei

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten. Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului. În replică, Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei ţări, relatează agenţia Wafa.

RomaniaTV.net
12 mai 2018, 11:23
România, Ungaria şi Cehia au blocat o declaraţie a UE care critica mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Reacţia Palestinei

Declaraţia UE pe care România, Ungaria şi Cehia au blocat-o avea ca scop, potrivit diplomaţilor israelieni, prezentarea SUA a unei poziţii comune a celor 28 de state membre UE împotriva mutării, în încercarea de a izola şi ridiculiza administraţia Donald Trump înaintea ceremoniei de luni, scrie news.ro.

Potrivit diplomaţilor europeni citaţi de timesofisrael.com, o versiune a declaraţiei cuprindea trei mari puncte: „Ierusalimul ar trebui să fie capitala ambelor state – Israel şi viitorul stat Palestina; Statutul definitiv al Ierusalimului ar trebui negociat şi determinat prin negocieri între părţi; Statele membre ale UE nu vor urma SUA şi nu îşi vor muta ambasadele la Ierusalim”.

Citeşte şi: Ministerul Afacerilor Externe explică, într-un comunicat de presă, motivul pentru care România a ales să blocheze o declaraţie comună a UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ungaria, Cehia şi România au obiectat, făcând imposibil ca declaraţia să fie adoptată. „Ungurii nu au vrut să îl împungă pe Trump în ochi, iar cehii şi românii au în vedere mutarea ambasadelor la Ierusalim, contrar poziţiei UE. Acesta este stadiul în care se afla UE zilele astea”, a spus un diplomat european citat de corespondentul diplomatic al Channal 10 Barak Ravid.

Ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riad Malki, a condamnat poziţia celor trei state pentru blocarea declaraţiei UE prin care era reafirmată poziţia Europei faţă de Ierusalim şi respingerea planurilor SUA de a muta ambasada din Tel Aviv, potrivit WAFA.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, el a precizat că această poziţie vine în contradicţie cu politicile UE şi reprezintă o clară fracţionare a legii internaţionale, rezoluţiilor ONU, Convenţiei de la Geneva şi principiilor drepturilor omului. În plus, încurajează ocupaţia israeliană de a continua să încalce legea internaţională.

El a afirmat că România, Ungaria şi Cehia vor fi responsabile de consecinţele acestei blocări – „la toate nivelurile” -, în special privind relaţiile cu lumile arabă şi islamică.

Ministrul a avertizat că ţările care urmează propaganda Israelului privind Ierusalimul şi conflictul vor fi considerate partenere la agresiunea împotriva poporului palestinian şi a drepturilor lui.

Malki va continua eforturile de a se asigura că ţările să respingă decizia preşedintelui SUA de a muta ambasada la Ierusalim.