România va avea gaze la iarnă! Sebastian Burduja: „Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să facă față sezonului rece. Până acum, depozitul de gaz a atins un grad de umplere de 85%.

24 aug. 2023, 16:13
România va avea gaze la iarnă! Sebastian Burduja: „Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz”
România va avea gaze la iarnă! Sebastian Burduja: „Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz”

România se află în apropierea atingerii unui nivel de umplere al depozitelor de gaz de 85% în pentru sezonul rece. Această situație indică faptul că țara va fi capabilă să treacă cu succes peste un sezon de iarnă obișnuit, bazându-se exclusiv pe gazul provenit din producția internă și stocurile de gaze românești disponibile. Declaratia a fost făcută de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și a fost preluată de către Agerpres.

Citește și: Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece. ”Stăm foarte bine cu stocurile de gaze. Românii nu vor tremura de frig”

„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În altă ordine de idei, ministrul a subliniat că Guvernul nu are în plan să renunțe la schema de compensare-plafonare aplicată la gaz și energie electrică, aceasta urmând să fie valabilă până în primăvara anului 2025.

„În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsaţi păcăliţi de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunţăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislaţia actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiţi un preţ corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive.

Pentru Bucureşti e nevoie de soluţii integrate. Încă aştept, de o lună de zile, răspunsul primarului general la invitaţia de a ne vedea pentru a găsi soluţii pentru plata datoriei de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica (Primăria Capitalei) o are către ELCEN (Ministerul Energiei). E timpul. În final, zilele acestea lucrăm la planul de iarnă. De la bun început am susţinut că energia trebuie să fie sigură, ieftină şi cât mai verde – în această ordine. Vom trece cu bine peste toate provocările”, a subliniat Burduja.

 Citește și: Sebastian Burduja: Platforma Neptun Deep are toate şansele să facă din România liderul Europei în producţia de gaz natural