Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece. ”Stăm foarte bine cu stocurile de gaze. Românii nu vor tremura de frig”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că în sezonul rece românii nu vor mai îngheța de frig în case pentru că România stă foarte bine cu stocurile de gaze naturale.

18 aug. 2023, 21:08
Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece. ”Stăm foarte bine cu stocurile de gaze. Românii nu vor tremura de frig”
Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece.

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece. Ministrul Energiei a declarat vineri că România are o rezervă înmagazinată de aproape 83%, iar după 1 septembrie, conform angajamentului cu cei de la Comisia Europeană, va fi depăşită cantitatea de 90%.

Citește și Sebastian Burduja: Platforma Neptun Deep are toate şansele să facă din România liderul Europei în producţia de gaz natural

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre cât de pregătită este România pentru sezonul rece

„Stăm foarte bine cu stocurile de gaze. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în faţa Comisiei Europene, trebuie să depăşim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem practice un record istoric de rezervă. În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi”, a declarat Sebastian Burduja, la TVR Info.

Mai mult, oficialul a subliniat că în cazul în care iarna din acest an va fi una grea, România poate apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde ţara noastră are la dispoziţie o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.

„Dacă vom avea o iarnă foarte grea, întotdeauna avem posibilitatea de a apela la gaz din Azerbaidjan unde avem rezervată o capacitate adiţională de până la un miliarde de metri cubi. Aşadar, mesajul meu foarte clar pentru toţi românii este să stea liniştiţi pentru că nu vor tremura de frig la iarnă”, a spus Sebastian Burduja.

Totodată, ministrul Energiei a vorbit și despre plafonarea facturilor la energie și gaze pe modelul aplicat anul precedent.

„Noi ca Minister al Energiei am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive. Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a ținut să precizeze că în cazul în care va fi pusă problema ajustării schemei existente, atunci acest lucru va fi făcut cu foarte multă prudenţă. Burduja nu a exclus posibilitatea fluctuării preţurilor la energie electrică şi gaze, în contextul unei ierni grele şi a evoluţiei conflictului din Ucraina.

„Dacă se va pune problema ajustării schemei, o vom face doar pentru a respecta faptul că în piaţă preţurile au scăzut şi la gaz şi la energie electrică, dar cu foarte multă prudenţă. Pentru că în contextul unei ierni grele, în contextul unei evoluţii imprevizibile în Ucraina, în contextul multor alte variabile pe care nu le putem cunoaşte, ne putem aştepta la o creştere de preţuri. Şi atunci nu dorim să îi expunem pe români, nici pe companiile româneşti la aceste fluctuaţii”, a conchis ministrul Energiei.

Citește și Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja