EXCLUSIV| Andreea Crețulescu ia cu asalt Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Andreea Crețulescu face miercuri un demers jurnalistic fără precedent. Merge oră de oră în birourile noilor miniștri și îi ia la întrebări cu privire la măsurile pe care le iau pentru populație. Unul dintre primii oficiali vizitați a fost Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei.

28 iun. 2023, 14:42
EXCLUSIV| Andreea Crețulescu ia cu asalt Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent
Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent. Recent, în spațiul public au apărut mai multe informații legate de un raport al Băncii Mondiale care scoate la iveală faptul că în următorii ani prețuri la benzină, gaze și curent vor crește foarte mult.

Citește și EXCLUSIV Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID: „Se pot plăti și amenzile rutiere”

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Ministrul Energiei îi liniștește pe români și afirmă că acest studiu încă nu a ajuns în Guvern și că în aceste momente nu se știe dacă este un studiu finalizat sau în curs de realizare. Cu toate acestea, ministrul a afirmat că dacă România vrea să atingă obiectivele de mediu ale UE trebuie să crească prețurile.

”Este un studiu care nu a ajuns formal la Ministerul Energiei. Nu știu dacă este un studiu finalizat sau în curs de realizare. Am lucrat la Banca Mondială patru ani de zile, îi respect pe foștii mei colegii mei, dar trebuie văzut exact în ce stadiu sunt cu analiza. Din ce am putut să înțeleg, din sursele publice, ei au făcut o estimare asupra emisiilor de dioxid de carbon care la nivelul anului 2023, conform tratatului de la Paris, din 2015 trebuie să scadă cu 55%, acel ”Fit for 55” la care simt că România a achiesat. Și au spus, dacă vrem să scadă aceste emisii de 55%, România este previzionată că va depăși acest plafon cu 25% și atunci trebuie descurajat consumul de carburanți fosili, trebuie descurajate emisiile de dioxid de carbon. Deci, dacă vrem să fim la ținta pe mediu, trebuie să crească prețurile! Aici e o discuție și la nivel european și este întotdeauna un echilibru între o energie cât mai ieftină și cât mai stabilă, cum este cea produsă pe bază de cărbune sau gaze naturale că tot avem rezerve importante în Marea Neagră și nu numai și offshore și Onshore și o energie cât mai curată, unde vrea Europa și în fine linia globală să împingă planeta astfel încât să avem un aer mai curat și să avem grijă de mediu”, a spus Sebastian Burduja, în exclusivitate, la România TV.

Sebastian Burduja a subliniat că în aceste momente, românii nu plătesc pentru benzină, gaze și curent mai mult decât ar trebui.

”Românii nu plătesc mai mult decât ar trebui! Nu putem să ne uităm la piața zilei următoare și să facem o fotografie a zilei de azi și să spunem acela este prețul. Piața în sine este într-o evoluție continuă și are un grad mare de impredictibilitate. Deocamdată este în scădere, dar e posibil odată ce se apropie iarna sau sunt alte evoluții în Ucraina sau la nivel global sau sunt noi inițiative în zona de climă să constatăm că prețurile vor crește din nou. România a prevăzut un mecanism de revizuire a acestor plafoane cu o cadență trimestrială și e normal să se fi gândit la asta tocmai în contextul în care putem să ne uităm în piață și să le revizuim”, a mai spus Burduja.

Întrebat dacă ministrul Energiei ar recomanda în momentul de față scăderea plafoanelor, Sebastian Burduja a răspuns: ”Da, e o soluție și e un lucru pe care eu l-am susținut și cred că în Parlament vor reuși să avansăm în direcția asta în zilele următoare, dar o să comunicăm oficial noile propuneri și în măsura în care se adoptă modul în care ele se vor aplica. UE, discuțiile la Bruxelles, sunt în momentul ăsta, oricum să permită prelungirea schemelor de compensare, plafonare, deci e o oarecare reglementare a pieței până anul viitor”.

 

Citește și EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sebastian Burduja, despre plafonarea preţului energiei: „Am insistat să menţinem măsura, până preţul de pe piaţa liberă va scădea sub cel plafonat”