România va cultiva soia nemodificată genetic: Min. Agriculturii a semnat declaraţia „Danube Soya”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în prezenţa secretarului de stat Achim Irimescu, a semnat miercuri "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", iniţiativă a domnului Matthias Kron, preşedintele asociaţiei austriece „Soia Dunăreană” (Donau Soja).

07 feb. 2013, 06:59
România va cultiva soia nemodificată genetic: Min. Agriculturii a semnat declaraţia „Danube Soya”

România devine a noua ţară semnatară a declaraţiei care susţine necesitatea identificării unor surse de proteină vegetală pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, în condiţiile unor importuri masive, în special de soia din SUA, Brazilia, Argentina.

În cadrul târgului Săptămâna Verde – Berlin, 2013, a fost semnată “Danube Soy Declaration” de o parte din statele riverane Dunării. La momentul respectiv, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, nu a semnat declaraţia, precizând că trebuie consultat mediul academic şi producătorii.

„Semnarea Declaraţiei nu angajează România în niciun fel faţă de orice altă decizie viitoare privind cultura soiei”, transmite Ministerul Agriculturii.

În luna ianuarie , Agent Green a atras atenţia publicului internaţionalRomânia era singură ţară de la Dunăre care nu îşi manifestase intenţia de a semna declaraţia Danube Soya.

Înainte de 1989, România cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificată genetic, ceea ce plasa ţara în topul producătorilor europeni cu această plantă, arată asociaţia Agent Green. În anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificată genetic, România devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG şi din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificată genetic, dar pe suprafeţe nesemnificative, doar 70.000 hectare în 2012. România a creat soiuri foarte competitive de soia şi deţine zone favorabile vaste pentru cultivare, însă este necesar şi de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a sălta rapid suprafaţa cultivată.

“Campioană cu istorie pozitivă dar şi negativă, România are şansă să redevină imediat în fruntea producţiei de soia nemodificată genetic din Europa. Este nevoie de subvenţii pentru fermieri şi în acelaşi timp să protejăm soiurile româneşti performante şi adaptate la condiţiile de climă şi la solul românesc”, a declarat preşedintele asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun.

Danube Soya reprezintă alternativa Europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrişate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. Treptat, Europa a ajuns astăzi aproape total dependentă de soia de peste ocean. Acest monopol a condus în ultimii la creşterea excesivă şi nejustificată a preţului la furajele pentru animalele de fermă şi în consecinţă a cărnii şi a lactatelor, transmite asociaţia.

“Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigenţele libere de OMG ale consumătorilor, ar salva Amazonul şi ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari şi oceane”, spune Păun.

Agent Green solicita Ministerului Agriculturii să ofere sprijin financiar fermierilor pentru producţia de soia nemodificată genetic.