România va cumpăra 12 trenuri cu hidrogen, nepoluante. Pe ce rute vor circula

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) intenţionează să iniţieze o procedură de achiziție a trenurilor cu hidrogen nepoluante și a serviciului de mentenanță necesar funcționării acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere la 30 de ani. Anunţul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

23 mart. 2022, 23:54
România va cumpăra 12 trenuri cu hidrogen, nepoluante. Pe ce rute vor circula

Data-limită de transmitere a propunerilor era, inițial, 16 martie. Ulterior, aceasta a fost prelungită până la data de 30 martie 2022.

România va cumpăra 12 trenuri cu hidrogen, nepoluante

ARF intenţionează să achiziționeze rame electrice cu hidrogen de lung parcurs (H-EMU), cu o capacitate de transport de aproximativ 160 de locuri pentru călători şi 16 locuri pentru biciclete, serviciul de mentenanță pentru o perioadă de 15 ani cu posibilitatea de extindere la 30 de ani şi, de asemenea, serviciile de alimentare cu hidrogen a ramelor, scrie economica.net

Prețul de achiziţie va fi compus din:

1. prețul de achiziție al ramei electrice cu hidrogen, exprimat în euro/ramă;

2. prețul pentru asigurarea mentenanței timp 15 ani, cu posibilitate de extindere la 30 de ani, exprimat printr-un preț mediu în euro/km;

3. prețul pentru asigurarea serviciului de alimentare, pentru 15 ani, cu hidrogenul necesar funcționării acestei rame, exprimat în euro/km.

Primele trenuri cu hidrogen din România ar putea fi introduse pe ruta București – Pitești, spunea anul trecut ministrul Transporturilor de la acea vreme, Cătălin Drulă. Fostul ministru preciza, totodată, că România ar putea achiziționa 10 – 12 rame de acest fel. Astfel, trenurile ar uma să plece din Capitală spre Pitești din oră în oră.

Citeste şi Pensii 2022. Apare o nouă pensie! Ce este pensia paneuropeană şi cine o poate încasa. Se aplică de azi!

România nu a mai cumpărat trenuri din 2006. Ultima achiziţie a fost Săgeata Albastră

Ultima dată când România a cumpărat trenuri noi a fost înainte să intre în Uniunea Europeană, când CFR a achiziționat „Săgețile Albastre”. Acum, în cadrul PNRR, România are o listă de achiziţii destul de consistentă pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Astfel, autorităţile urmează să cumpere 20 de rame electrice pentru trenuri de lung parcurs, 16 locomotive electrice noi cu patru osii care pot atinge 160 km/oră și pot tracta 16 vagoane, 100 de vagoane modernizate, dar și 12 rame electrice pe hidrogen, care circulă pe distanță scurtă și medie.

Principalul avantaj al tehnologiei pe hidrogen este reducerea costurilor la jumătate, explica fosta secretară generală din Ministerul Transportului, Ramona Moldovan.

Dacă, practic, reînnoim linia București-Pitești, achiziționăm întreaga infrastructură de alimentare cu hidrogen plus trenurile pe hidrogen pe linia respectivă, comparativ cu modernizarea liniei și cu electrificarea acesteia plus materialul rulant, costurile sunt la jumătate”, a explicat oficialul.

Avantajul nu e doar financiar, ci şi de protejare a mediului.

Citeste si Vacanţă Paşte 2022. Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Alianţei pentru Turism: „Ne aşteptăm ca preţurile la cazări să crească”