România va deveni, din 2015, membru cu drepturi depline al CERN

Domeniul cercetării ştiinţifice este unul important pentru Executiv, România urmând să devină, începând cu anul 2015, membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), a declarat, luni, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

17 feb. 2014, 10:34
România va deveni, din 2015, membru cu drepturi depline al CERN

Pentru România şi pentru Guvern cercetarea reprezintă un motor de creştere şi competitivitate, iar proiecte de acest tip pot atrage investiţii importante în cercetare şi în competitivitate. (…) România este interesată să fie parte a CERN. Am demarat negocierile şi suntem în plin proces de aderare. Conform înţelegerilor cu CERN, România este în acest moment asociat la CERN, iar în anul 2015 urmează să devenim membri cu drepturi depline. Ceea ce am solicitat şi noi şi alte state europene este ca investiţia pe care România o face să fie una care să aibă rezultate şi în România. Este o negociere pe care o purtăm în această perioadă vizavi de felul în care România contribuie la activitatea CERN„, a spus Mihnea Costoiu, în timpul vizitei preşedintelui Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”şi la platforma de cercetare Măgurele, unde i-a fost prezentat stadiul proiectului laserului românesc, potrivit Agerpres.

Totodată, Costoiu a ţinut să precizeze că este optimist cu privire la rezultatele negocierilor pe care le poartă oficialii români în vederea aderării României la CERN. „Nu se pune problema ca România să se retragă. Deocamdată, partenerii au fost de acord cu propunerile noastre şi sunt încrezător, fiindcă România este un partener foarte serios şi ne-am respectat angajamentele asumate”, a punctat ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

CITEŞTE ŞI: Construcţia celui mai PUTERNIC LASER din lume la Măgurele atrage investitori străini în România